Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-19 11:34

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hallde-ut-brannbar-vatska-i-t-banan-atalas-for-forsok-till-mordbrand/

STHLM

Hällde ut brännbar vätska i t-banan – åtalas för försök till mordbrand

Det var i september som en man hällde ut brännbar vätska i en tunnelbanevagn som befann sig vid Sankt Eriksplans station.
Det var i september som en man hällde ut brännbar vätska i en tunnelbanevagn som befann sig vid Sankt Eriksplans station. Foto: Hasse Holmberg/TT

En man hällde ut brännbar vätska och försökte tända eld på en tidning i en tunnelbanevagn i centrala Stockholm. En medpassagerare ingrep då och kastade ut tidningen från tåget. Nu åtalas mannen för försök till grov mordbrand. 

Caroline Gyllenkrok
Rätta artikel

Det var strax före klockan fyra en eftermiddag i september som en person hällde ut brännbar vätska på golvet i en tunnelbanevagn. Mannen försökte sedan tända eld på en tidning ombord på tåget som då befann sig vid Sankt Eriksplan. 

En medpassagerare ingrep då och kastade ut tidningen från vagnen.

Mannen försvann på ett tåg i motsatt riktning. Polisen menar att det var tur att medpassageraren ingrep och berömmer agerandet. 

– Man kan tänka sig att det hade kunnat bryta ut panik om det flammade upp eld mitt i rusningstrafiken på ett tåg med stängda dörrar, säger Ulf Höglund, utredare på grova brott i polisområde Stockholm city.

– Medpassageraren gjorde jättebra ifrån sig, det var bra reagerat och väl avvägt, fortsätter Ulf Höglund. 

Gärningsmannen identifierades inte vid tillfället, men händelsen fångades på bild av tågets övervakningskamera.

En vecka senare inträffade en liknande händelse i centrala Stockholm. Gärningsmannen hade då riktat in sig på en offentlig byggnad.

Efter att en brännbar vätska hällts ut i entrén till byggnaden hade en glödande cigarettfimp kastats på golvet. Även vid detta tillfälle fångades förloppet av en övervakningskamera, men bara gärningsmannens tåspets syntes på filmen.

Med anledning av tillvägagångssättet fattade polisen misstankar om att det rörde sig om samma gärningsperson.

En polisman kände igen mannen på övervakningsfilmen från tunnelbanan och DNA från cigarettfimpen kunde sedan användas för att även binda mannen till händelsen vid den offentliga byggnaden.

– Man vill inte gärna ha två mordbrännare som springer runt i centrala Stockholm samtidigt, det var skönt att vi fick det klarlagt att det var samma person, säger Ulf Höglund. 

Nu åtalas mannen för händelsen på tunnelbanan. Åklagare har valt att inte gå vidare med ärendet gällande den offentliga byggnaden då det inte fanns någon fara för annan persons liv eller hälsa eller omfattande förstörelse av annans egendom.