Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hälsofarligt höga blyhalter i flera parker

Sex av sju testade parker i Stockholm har förhöjda blyhalter visar analys från miljöförvaltningen.
Sex av sju testade parker i Stockholm har förhöjda blyhalter visar analys från miljöförvaltningen. Foto: Jessica Gow/TT

Fredhällsparken och Lillsjöparken har hälsofarligt höga blyhalter visar ny undersökning. Flera av Stockholms båtuppläggningsplatser är så förorenade att de ska utrustas med varningsskyltar i sommar. 

Den miljötekniska undersökningen gjord på uppdrag av miljöförvaltningen visar att fyra båtuppläggningsplatser och sex välbesökta parker i närheten av gammal industrimark i Stockholm har förhöjda blyhalter. 

Högst föroreningshalter hittas i ytjorden på flera båtuppläggningsplatser. Vid Västermalms båtklubb och Segelsällskapet Brunnsviken visar analyser att halterna av bly och PCB är hälsofarliga både vid hudkontakt och intag. 

Vid Stallmästaregårdens båtklubb är halterna av både arsenik, bly och PCB så höga att det är hälsofarligt att vistas där under lång tid och att få i sig jord. Staden ska nu redan till sommaren sätta upp informationsskyltar vid flera båtuppläggningsplatser för att varna de som vistas där.

Läs mer: Nio av tio båtklubbar har farlig bottenfärg

De mest förorenade parkerna, Fredhällsparken och Lillsjöparken, har en högre koncentration av föroreningar än stadens riktvärde för parkmark. Det gäller både bly och det cancerogena ämnet PAH-H, polycykliska aromatiska kolväten.

Enligt rapporten är det inte hälsofarligt att vistas i parkerna, däremot att få jorden i munnen. Några akuta åtgärder kommer inte att vidtas för att sanera den förorenade jorden, bland annat med hänvisning till att den täcks av gräsmatta.

Läs mer: Brunnsvikens vatten ska renas.

 

Fakta.Parker med hälsofarliga halter av föroreningar

1. Park vid Tackjärnsvägen (Bly)

2. Lillsjöparken  (Bly och PAH-H)

3. Grönområde ovanför Minnebergsbadet (Bly)

4. Idrottsparken (Bly)

5. Fredhällsparken (Bly och PAH-H)

6. Sysslomannaparken (Bly)

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.