Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 02:10

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/halsoprojekt-i-sollentuna-forlangde-175-personers-liv/

Hälsa

Hälsoprojekt i Sollentuna förlängde 175 personers liv

Att fimpa cigaretterna är en av de åtgärder som uppmuntrades i hälsoprojektet.
Att fimpa cigaretterna är en av de åtgärder som uppmuntrades i hälsoprojektet. Foto: Isabell Höjman/TT

Under 22 år följdes över 5.700 personer i ett hälsoprojekt i Sollentuna. Nu är resultaten klara och visar på stora hälsovinster.

– Jag är jätteglad att vi höll ut. 175 dödsfall har senarelagts, det är jättemånga. Projektet fick effekt även rent ekonomiskt, på sikt var det en ren besparing, säger professor Mai-Lis Hellenius som ledde studien.

Mellan 1988 och 1993 fick alla som kom till primärvården i Sollentuna ett erbjudande om en enkel, gratis hälsokontroll. Var tionde nappade. De har jämförts med en referensgrupp på 35.000 personer.

– Av de som deltog i projektet hade 70 procent något hälsoproblem, de rökte, hade högt midjemått, höga blodfetter med mera. Det var viktigt att vi hade något att erbjuda dem, det går att hjälpa folk att förändra levnadsvanor, säger Mai-Lis Hellenius.

Projektet erbjöd bland annat föreläsningsserier, rökavvänjningsgrupper, samarbete med Korpen genom remisser om motion – och samtal.

– Det fina med individuella samtal är att de blir skräddarsydda, de handlar om just dig och dina förutsättningar. Då har man ett gyllene läge som doktor, säger Mai-Lis Hellenius.

Resultaten av den 22-åriga uppföljningen visar på 21 procents minskad risk att dö i hjärtkärlsjukdom för de som deltog i projektet, vilket bedöms ha för en tid räddat livet på 175 personer. Risken att insjukna i hjärtkärlsjukdom minskade med 12 procent. Den totala dödligheten minskade med 17 procent.

Studien har finansierats av Hjärt-Lung-fonden, Region Stockholm, Knut och Alice Wallenbergs stiftelse samt Svenska Läkaresällskapet.

Många fick ett friskare liv med en hälsosam livsstil, men projektet fick effekt även ekonomiskt. Att erbjuda en person hälsosamtal sju gånger kostade 25.000 kronor, men efter fem år började vinsten av minskade vårdkostnader att ticka in.

– Om alla vårdcentraler i regionen jobbade så så skulle det ge en jättestor hälsovinst. Men det kräver politisk vilja, en försvinnande liten del av vårdens resurser går till prevention, säger Mai-Lis Hellenius.

”Om alla vårdcentraler i regionen jobbade så så skulle det ge en jättestor hälsovinst. Men det kräver politisk vilja”, säger Mai-Lis Hellenius.
”Om alla vårdcentraler i regionen jobbade så så skulle det ge en jättestor hälsovinst. Men det kräver politisk vilja”, säger Mai-Lis Hellenius. Foto: Hampus Andersson

Det är, enligt sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L), precis det regionen ska göra nu när Sollentunaprojektet har visat att det verkligen fungerar.

– Prevention är en av våra viktigaste inriktningar och vi vill fortsätta att prioritera primärvården. Covidpandemin har drabbat de sköraste, det är en fråga om beredskap. Att stärka befolkningens hälsa ökar motståndskraften framöver, säger hon.

Det finns en handlingsplan för det hälsofrämjande arbete och ett uppdrag i årets budget om att utreda hälsosamtal, men Anna Starbrink räknar med en fördröjning i och med pandemin. Vårdcentraler i områden där hälsan är sämre har extra resurser kopplat till hälsofrämjande arbete.

– Vi ska göra det enkelt att tidigt förändra ohälsosamma vanor, säger Anna Starbrink.

Att projektet i Sollentuna genomfördes på frivillig basis betyder, påpekar Mai-Lis Hellenius, förstås att det var de mest intresserade som tackade ja. Men de såg också att intresset spred sig. Först var det många kvinnor som deltog, men senare även många män.

– Preventionens dilemma är att vi vet att det har effekt, men när? Det är en icke-händelse, vi vet inte när det skedde att någon undvek en hjärtinfarkt. Men mycket kommer också omedelbart, som att sluta röka eller gå ner i vikt, säger hon.

I dag är kunskapen om levnadsvanors påverkan på hälsan mycket större än när projektet startade 1988. Sjukvården har kunskapen och måste ta täten, menar Mai-Lis Hellenius.

– Och det är aldrig försent för en förändring, säger Anna Starbrink.

Mai-Lis Hellenius tar ett exempel: det är ganska normalt att en 70-åring rör sig omkring 6.000 steg om dagen. Men den som minskar till 1.300 steg och mest sitter still tappar ett halvt kilo muskler på 14 dagar.

– Men det är aldrig försent att bygga muskler. Om man inte är någorlunda frisk förlorar man sin frihet, säger hon.

Läs mer: Lite rörelse kan göra stor nytta för äldre

Läs mer: 4.000 förskolebarns fysiska aktivitet ska testas

Ämnen i artikeln

Hälsa
Sollentuna
Sjukvård
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt