Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Halv miljon gick upp i rök när säljaren backade ur

Familjen fick inte tillbaka handpenningen när säljaren drog sig ur köpet.
Familjen fick inte tillbaka handpenningen när säljaren drog sig ur köpet. Foto: Lina Alriksson
Familjen Muda skulle flytta in i sin nya bostadsrätt i centrala Stockholm i juni i år. I stället tvingades de magasinera möblerna och börja leta andrahandsboende när säljaren drog sig ur kort före tillträdesdatum. Handpenningen på drygt en halv miljon vägrar säljaren betala tillbaka.

Allt var klart för barnfamiljens flytt. Överlåtelsekontraktet var påskrivet och handpenningen insatt på fastighetsmäklaren Erik Olssons klientmedelskonto. Makarna Muda sålde därför sin egen lägenhet, planerade en omfattande renovering av den nya lägenheten, anlitade hantverkare och sade upp dotterns förskoleplats.

– Vi hade en jättemysig lägenhet, men ville flytta till något större och blev väldigt glada när vi hittade denna, säger Christian Muda.

Några dagar innan köpet skulle gå igenom berättade mäklaren som arbetade på Erik Olssons fastighetsförmedling att handpenningen på 515.000 kronor betalats ut och att den återstående köpesumman inte räckte för att säljaren skulle kunna lösa sina lån. Mäklaren försökte då hitta en lösning där mäklarfirman, banken och paret Muda skulle betala var sin del av beloppet som fattades, men misslyckades. Några dagar senare drog sig säljaren ur helt.

– Vi fick fullständig panik, säger Christian Muda.

Familjen kunde bo kvar i sin gamla bostad i två månader eftersom de sett till att ha dubbelt boende under den planerade renoveringen. De försökte upprepade gånger förmå säljaren att genomföra köpet, men förgäves.

Tiden tickade på och snart var det dags att flytta ut. Familjen magasinerade alla sina möbler och flyttade tillfälligt in i en sommarstuga. Efter några veckor lyckades de få tag i en andrahandslägenhet på Gärdet där de bor i dag, fortfarande med de flesta tillhörigheterna i magasin. Barnen har fått nya förskoleplatser i närheten av den nya lägenheten.

– Vi försöker att hålla skenet uppe inför barnen, men vår flicka som snart är fyra år undrar varför vi flyttat till en så pass liten lägenhet, varför hon måste byta dagis och varför dagis ligger så långt bort, säger Christian Muda.

Makarna Muda är ”extremt besvikna” på det sätt Erik Olsson agerat och bemött dem. Dessutom undrar de hur mäklaren kunde betala ut handpenningen till säljaren efter att bostadsrättsföreningen varnat för att säljaren är opålitlig, hade köpt lägenheten med förfalskade inkomstuppgifter och var stämd av sin bank, en uppgift som mäklarens jurist bestrider. Mäklaren kände dessutom till att säljaren satt anhållen när han tog försäljningsuppdraget, men informerade inte paret Muda om detta och skrev heller ingen klausul om att hålla handpenningen hos mäklarfirman fram till tillträdet.

Att döma av överföringskvittot från transaktionen av handpenningen har mäklaren behållit ett arvode på 105.000 kronor. Pengar som paret Muda inte heller fått tillbaka.

- Det självklara i en sådan här situation vore väl ändå att Erik Olsson betalar tillbaka hela handpenningen och särskilt den del som är deras arvode, säger Christian Muda.

Enligt Fastighetsmäklarnämnden som utövar tillsyn över registrerade mäklare så har mäklaren egentligen inte gjort något fel när säljaren fått handpenningen. Då köparen satt in pengarna hos mäklarfirman så styrs de av ett depositionsavtal som reglerar vilka krav som ska uppfyllas. Vanligtvis får säljaren rätt till handpenningen så fort köparen blivit godkänd som medlem i bostadsrättsföreningen, vilket skett i detta fall.

Erik Olsson fastighetsförmedling är inte medlem i branschorganisationen Mäklarsamfundet och samfundets chefsjurist Jonas Anderberg vill inte uttala sig när det inte handlar om medlemmar. Generellt säger han att det kan vara svårt som mäklare att ta ställning till sanningshalten i ofördelaktiga påståenden om en kund.

– Visst kan det i särskilda fall finnas skäl att vara extra vaksam och informera motparten och då kan det vara tryggare att ha kvar pengarna på ett klientmedelskonto. Men man ska ha klart för sig att när de här avtalen är uppsatta och villkoren uppfyllda ska handpenningen bli tillgänglig för säljaren, säger Jonas Anderberg.

Att mäklaren inte varit makarna Muda behjälplig när tvisten uppstått är inte fel.
– En mäklare får inte i sin opartiska roll vara den ena parten behjälplig mot den andra, säger Jonas Anderberg.

När DN söker Erik Olssons vd Erik Olsson för en kommentar hänvisar han till ”fastighetsmäklarens jurist” Michael Eckerstein som i sin tur inte vill kommentera detta fall.

Familjen Mudas hopp står nu till tingsrätten som prioriterat tvisten mellan dem och säljaren och tar upp den i november. Oavsett tingsrättens dom saknas dock fortfarande handpenningen som behövs för att lösa säljarens lån.

Fotnot: Förutom att stämma säljaren för att hävda sin rätt till lägenheten har familjen Muda även tvingats stämma mäklaren på Erik Olsson för att få tillbaka handpenningen som krävs för att lösa säljarens lån då säljaren inte har några utmätbara tillgångar. Mäklaren hos Erik Olsson har en ansvarförsäkring som täcker skador som mäklaren orsakar, men mäklarens juridiska ombud menar att mäklaren inte gjort något fel och då måste familjen stämma mäklaren för att ansvarförsäkringen ska falla ut.

Familjen Mudas tips till andra bostadsköpare:

1. Kontrollera om mäklaren är medlem i Fastighetsmäklarförbundet eller Mäklarsamfundet. Sökfunktion finns på www.fmf.net eller www.maklarsamfundet.se.  

2. Undersök om mäklaren har fått några anmälningar gällande oaktsamhet, information finns på www.fastighetsmaklarnamnden.se. För att få en anmärkning krävs det ett ordentligt misstag, så se upp för mäklare med anmärkningar.

3. Ring kronofogden för att se om det finns några anmärkningar på säljaren. Du behöver säljarens personnummer.

4. Se till så att mäklaren undersökt hur stora lån det finns på lägenheten och att slutlikviden minst uppgår till de lån som är tagna med lägenheten som säkerhet. Om inte lånen kan lösas så släpper banken inte panten och då kan inga nya lån tas.

5. Om du känner dig det minsta osäker – begär att hela eller delar av handpenningen deponeras på ett klientmedelskonto hos mäklaren fram tills tillträdet.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.