Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

"Halverat strandskydd ger plats för 95.000 bostäder"

Ett halverat strandskydd gör det möjligt att bygga ytterligare 95.000 nya bostäder i Stockholms län. Det hävdar Stockholms handelskammare i en ny rapport.

– Regionen växer extremt fort och vi behöver hundratusentals nya bostäder. Men var ska de byggas? Det är inte så enkelt, i princip är varje hektar mark belagd med restriktioner och strandskyddet gör sig påmint hela tiden, säger Daniella Waldfogel, näringspolitisk expert på Handelskammaren.

Konsultbolaget Tyréns har, på Handelskammarens uppdrag, räknat fram hur många fler bostäder det finns utrymme för i länet om strandskyddet minskas från dagens 100 meter – eller 300 meter vid så kallat utökat strandskydd – till 50 meter.

Förutsättningarna har varit att de enbart har tagit med mark som ligger i anslutning till befintlig bostadsbebyggelse och där det inte finns några andra restriktioner på grund av särskilt skyddsvärd natur. I beräkningen har de flesta ytor exploaterats med samma täthet som angränsande bebyggelse.

Foto: Stefan Rothmaier

(Grafik: Stefan Rothmaier)

I Länsstyrelsens senaste bostadsmarknadsenkät uppger näst intill var tredje kommun i länet att brist på detaljplaner på attraktiv mark är en av de tre främsta faktorerna som begränsar bostadsbyggandet. Sju av elva kommuner i länet – Stockholm, Nacka, Tyresö, Täby, Solna, Sundbyberg, Haninge, Norrtälje, Sollentuna, Vallentuna och Järfälla – har i Handelskammarens enkät uppgett att dagens strandskyddsregler har försvårat för byggande av nya bostäder.

En åttonde menar att det kanske sker omedvetet, eftersom man väljer bort platser som man redan från början tror är omöjliga att bebygga.

– I de samtal vi har med kommunerna stöter vi på många som varken vågar, orkar eller har lust att gå vidare med sina byggplaner. De menar att antingen väntar en utdragen juridisk process eller också blir det ingenting alls av planerna, säger Daniella Waldfogel.

I rapporten lyfter Handelskammaren fram ett antal goda exempel på strandnära byggande:

  • Hornsbergs strand på nordvästra Kungsholmen, där det tidigare låg grusupplag och industrier finns i dag badbryggor, restauranger, kaféer och en strandpromenad.
  • Längs Bällstaån, ett tidigare industriområde i utkanten av Sundbyberg.
  • Tranebergs strand som byggdes 1994 på otillgänglig mark som mest bestod av sly.
  • Lilla Essingen, Electrolux gamla område.
  • Järla sjö i Nacka, tidigare Järla industriområde.

– Men den typen av mark, gamla industriområden, finns det inte så mycket kvar av i centrala lägen, säger Daniella Waldfogel.

Handelskammaren pekar också på några, i deras tycke, dåliga exempel.

Vid Råstasjöns norra strand planerade Solna stad att bygga 1 800 bostäder. Mark- och miljööverdomstolen upphävde detaljplanen i februari år 2016. Ett år tidigare ändrade regeringen Sollentuna kommuns och länsstyrelsens beslut om att upphäva strandskyddet för att kunna bygga bostäder och en bussgata som leder in till Väsjöområdet. Beslutet innebär att cirka 150 bostäder inte kommer att kunna byggas.

– Delar av Råstasjön har säkert höga naturvärden, men den här delen skulle bli betydligt mer tillgänglig och attraktiv om man tillät bostadsbyggande. Och det är också ett av strandskyddets syften. Även i Sollentuna var intentionen att tillgängliggöra Väsjön med en vacker strandpromenad. Det blir väldigt omvänt, säger Daniella Waldfogel.

Lagstiftningen är mycket rigid, menar hon.

Den tolkning kommuner, Länsstyrelsen och domstolarna gör innebär att all mark nära vatten skyddas blint, det görs ingen värdering av om marken är skyddsvärd.

– Och den tolkning kommuner, Länsstyrelsen och domstolarna gör innebär att all mark nära vatten skyddas blint, det görs ingen värdering av om marken är skyddsvärd.

Rapporten kommer tveklöst att mötas av kritik. Vad förväntar ni er att uppnå?

– I riksdagen finns ett tillkännagivande om att strandskyddet ska reformeras. Jag tror att det finns en politisk lyhördhet för den här frågan, det är viktigt att vrida och vända på restriktioner i en tid av bostadskris, säger Daniella Waldfogel.

Förslaget om tillkännagivandet, som kom i februari, bygger på motioner från M, C, L och KD. S, MP och V reserverade sig mot förslaget.

Fakta.Reglerat sedan 1950

Strandskyddet är ett generellt skydd som gäller i hela landet, vid alla kuster, sjöar och vattendrag.

Det skyddade området är normalt 100 meter från strandkanten, både på land och i vattenområdet. Länsstyrelsen kan utöka strandskyddet upp till 300 meter. Strandskyddets två syften är att långsiktigt trygga allmänhetens tillgång till strandområden och att bevara goda livsvillkor för djur- och växtlivet.

Den första egentliga strandskyddsregleringen kom 1950, en lag om tillfälligt byggnadsförbud i vissa strandområden.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.