Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-01-28 22:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/han-blir-ls-nya-gruppledare-vill-markera-mot-sd/

STHLM

Han blir L:s nya gruppledare – vill markera mot SD

Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.
Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Foto: Josefine Stenersen

Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Samtidigt efterlyser han en tydligare linje gentemot Sverigedemokraterna på nationell nivå.

– Vi ska vara tydliga med att vi inte kommer kunna ingå några samarbeten med Sverigedemokraterna.

Det är inte ens två år sedan Jan Jönsson lämnade arbetet som rektor för posten som socialborgarråd i Stockholms stadshus. För några månader sedan kom han ytterligare en bra bit framåt i sin politiska karriär när han tog plats i både partistyrelse och partiledning.

Jan Jönsson säger att han själv blev något förvånad över erbjudandet om en plats i partiledningen, från nyvalda partiledaren Nyamko Sabuni. Inte minst eftersom Jönsson efter Jan Björklunds avgång tydligt stöttade den andre partiledarkandidaten, Erik Ullenhag.

– Jag uppfattade det som att förfrågan dels har att göra med min bakgrund som rektor och långvarigt politiskt aktiv i utsatta områden. Dessutom är jag en av få liberaler som själv bor i ett sådant. Jag fick också intrycket av att hon vill ha ett team som inte bara säger ”ja amen” till allt. 

Nu väljs Jan Jönsson till Liberalernas gruppledare i Stockholms stad och efterträder Lotta Edholm. Hur detta skifte kommer prägla partiet i Stockholm har Jan Jönsson en tydlig bild av.

Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.
Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Foto: Josefine Stenersen

– Vi har tidigare tagit en del debatt med Sverigedemokraterna, men nu kommer vi bli tydligare och gå ut med det mer aktivt. 

Detta ska göras genom att granska SD:s politik och i högre grad bemöta deras förslag, både på plats i kommunfullmäktige och i debattartiklar. 

Att det är viktigt för Liberalerna med en tydlig linje gentemot Sverigedemokraterna säger Jan Jönsson handlar om att samhällsklimatet blir allt mer människofientligt och rasistiskt.

– De här åsikterna börjar få genomslag i de mellanmänskliga relationerna. Jag har flera vänner och bekanta som vittnar om hur man i dag kan få glåpord kastade mot sig i tunnelbanan eller på gatan: ”jävla invandrare, åk hem, vi vill inte ha dig här” kan folk säga.

Beror det på Sverigedemokraternas politik?

– Ja och de rötter och krafter som de drar i gång. Ute i kommunerna har vi redan sett hur man har fattat beslut om att hala prideflaggan, om slöjförbud och att inte ta emot några flyktingar alls. 

Jan Jönssons inställning är klar: Liberalerna ska inte på något vis samarbeta eller föra politiska samtal med Sverigedemokraterna.

Foto: Josefine Stenersen

– Vårt landsmöte har i flera beslut bekräftat att det är vår historiska uppgift att bekämpa de här krafterna. Den tydligheten efterlyser jag mer, även på nationell nivå. Jag tror att många väljare är osäkra på var vi egentligen står i denna fråga. 

Hur ser det ut i övriga partiledningen gällande förhållandet till SD – och den hårda linje du driver där?

– Vi har inte diskuterat det riktigt än. Det är klart att det finns delade uppfattningar kring vilken väg som är bäst att gå. Delningen består nog inte i synen på partiet – det är kring hur man ska hantera den praktiska politiken. 

Att släppa fram en minoritetsregering som vill ta makten med SD:s stöd tror Jan Jönsson att partiet kan komma att tvingas göra, men säger att de aldrig själva kommer ingå i en regering med SD eller vara en del av ett regeringsunderlag som är beroende av SD:s stöd.

– Jag tror inte på idén med att äta köttbullar eller kanelbullar med Sverigedemokraterna. Vi är deras motpol och kommer aldrig kunna kompromissa med vår frihetliga värdegrund. Sedan kan man sakpolitiskt korsa ändå, men då är inte det en del i ett större framförhandlat paket inom ett samarbete.

Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad.
Jan Jönsson blir ny gruppledare för Liberalerna i Stockholms stad. Foto: Josefine Stenersen

 

I Stockholms kommun växte Liberalerna något i valet 2018 och landade på tio procent av väljarstödet. Jan Jönsson tror detta delvis beror på att stockholmarna är mer frihetligt lagda än människor i andra delar av landet, men också tack vare L:s stadsbyggnadspolitik.

– Vi tycker om en stad som utvecklas och som växer på höjden och bredden. Men vi är måna om att stadens historik ska finnas kvar, att inte all gammal bebyggelse bara ska bort. 

Att Liberalerna på riksnivå lämnade allianssamarbetet och i stället slöt januariöverenskommelsen med regeringen Löfven säger Jan Jönsson inte har påverkat relationerna i stadshuset.

– Vi har väldigt goda relationer med M i stadshuset. Samarbetet med de grönblå är jag hittills ganska nöjd med. Det finns friktioner, men jag tycker att det är ett mycket positivt samarbete.

I de nationella mätningarna har Liberalerna länge balanserat på riksdagsspärren. Jan Jönsson tror att en tydlig markering mot SD är viktig även för partiets chanser att växa på riksplanet.

– För många liberalt sinnade väljare är det en viktig identitetsfråga. Många liberaler tror jag kan acceptera att man sakpolitiskt korsar varandra, som i kärnkraftsfrågan och en del brottsfrågor, men det är en viktig identitetsmarkering.

Läs mer: Socialborgarrådet: Jag skäms över min höga lön 

Läs mer: Stockholms skolborgarråd Lotta Edholm (L) avgår