Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Han kastade kettlebell mot rånarna: Tänkte att jag måste agera

Träningsredskapet kettlebells.
Träningsredskapet kettlebells. Foto: Anders Wiklund / TT

Christer Kronblad hörde skrik och glas gå sönder från juvelerarbutiken i Södertälje. 

När han såg rånarna utanför grep han in – med en kettlebell i handen. 

– Jag tänkte att jag måste agera, säger han. 

På torsdagseftermiddagen dömdes två män till fängelsestraff för bland annat grovt rån mot en guldsmedsbutik i Södertälje. En tredje gärningsmän dömdes till sluten ungdomsvård.

Rånet mot guldsmedsbutiken i Södertälje har fått stor uppmärksamhet – då flera vittnen försökte stoppa rånarnas flykt. 

Ett vittne höll fast flyktbilens dörr och en andra kastade en sten mot bilens framruta. 

Christer Kronblads ingripande stack dock ut när han slungade en kettlebell mot rånarnas flyktbil. 

Christer Kronblad.
Christer Kronblad. Foto: Privat.

För DN berättar han nu varför han gick omkring med en kettlebell i handen och varför han grep in.  

Christer Kronblad, som är ombudsman för Socialdemokraterna i Södertälje, satt och åt lunch inne på lokalkontoret – som ligger vägg mot vägg med guldsmedsbutiken – när han plötsligt hör skrik och glas som slås sönder.  

– Jag tänker att jag måste agera och tittar ner på mina fötter och ser att jag har tofflor på mig, så jag tänker att jag inte kan göra något med mina tofflor, säger han. 

Christer Kronblad byter om till skor och har tofflorna i handen. Men på väg ut ser han kontorets fyra kettlebells som står innanför kontorets expedition. 

– När jag är på väg ut funderar jag på vad jag ska göra. Då ser jag de här kettlebellsen. Jag tänker att jag tar dem i stället för tofflorna.

Med en 12 kilo tunga kettlebell går Christer Kronblad ut – men vänder när en av rånarna visar upp sin kniv för honom. 

– Jag gick tillbaka in och ställde mig vid kontorets dörröppning och bestämde mig då för att jag skulle kasta den här kettlebellen på förarrutan när de väl körde i väg. 

Du tänkte inte på farorna? 

– Jag tänkte att det var lugnt, de (rånarna) har bara kniv, jag reflekterade inte utan tänkte att jag tillsammans med den andra killen, som var väldigt utåtagerande, att vi skulle stoppa rånarnas flykt.

Varför tror du att ni tillsammans agerade så som ni gjorde? 

– Södertälje har jobbat hårt mot kriminalitet, det var kanske en undermedveten aktion mot kriminalitet. Att man har fått nog av den.   

I början av intervjun är Christer Kronblad först lite skeptisk till att ställa upp och tycker att det har varit för mycket fokus på hans agerande. 

– Men jag förstår det komiska i det hela, att vem går omkring med en kettlebell i handen. Under rättegångsdagarna stod det kettlebells tryckt över handlingarna i dompärmarna. Då reagerar jag lite negativt. Det stora här är inte vad jag har gjort, utan att en familj har blivit utsatt för ett rån. 

Butiksägaren George kallar Christer Kronblads och de andra vittnens ingripande för ett ”otroligt civilkurage”. 

– Det var helt otroligt att personer som jag knappt känner står upp på det här sättet, säger han och fortsätter: 

– Det var en hemsk händelse och jag tänker fortfarande på när en av rånarna gjorde en mantelrörelse mot mig. Men jag är glad att de åkte fast och jag kommer vara evigt tacksam för Södertäljebornas och polisens agerade.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.