Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-10 02:41

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/han-kontrollerar-stockholms-krogar-ser-vi-trangsel-ar-det-allvarligt/

STHLM

Han kontrollerar Stockholms krogar: ”Ser vi trängsel är det allvarligt”

Under påskhelgen kontrollerar Stockholms stad att restauranger följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer kring trängsel. Malte Molund är en av kontrollanterna.
Foto: Mickan Palmqvist

Under påskhelgen har Stockholms stad kontrollerat stadens krogar. De ser till att restaurangerna följer Folkhälsomyndighetens riktlinjer kring avstånd mellan människor för att minska smittspridningen av covid-19. Än så länge har alla restauranger åtgärdat de anmärkningar de fått.

– Vi upplever att alla kanske inte förstått exakt vad som gäller, sade Malte Molund, en av stadens inspektörer, på lördagen.

Stockholms krogar kontrolleras nu, så att det inte blir trängsel och för mycket folk. Om restauranger bryter mot Folkhälsomyndighetens riktlinjer riskerar de att stängas.

Malte Molund är en av de inspektörer som ska se till att riktlinjerna följs, även när solskenet och det varma vädret får stockholmarna att vilja sitta ute tillsammans.

Innan lördagen hade staden kontrollerat 90 restauranger och barer i både förorter och innerstan. Och Malte Molund upplevde då att restaurangängarna var måna om att göra rätt.

– De flesta följer reglerna, och när vi har haft synpunkter så har de rättat det där och då. De plockar bort bord, eller tejpar över bord och sätter upp skyltar.

På söndagen hade ytterligare 30 kontroller gjorts. En del av dem var återbesök där kontrollanterna upptäckt avvikelser. I alla de fall där kontrollanterna kunde utföra återbesök hade avvikelserna åtgärdats – samtidigt hade ytterligare fyra restauranger fått anmärkningar. De kommer att följas upp på måndagen.

– De har ordnat till problemen, så än så länge har vi inte rapporterat någonting till Smittskydd Stockholm, säger tf avdelningschef Kristine Fornander till DN på söndagen.

På Medborgarplatsen var det vid 13-tiden ganska glest med folk på uteserveringarna på påskafton.
Foto: Mickan Palmqvist

Inspektörerna går inte runt med måttband och mäter exakta avstånd. I stället försöker de få en överblicksbild över situationen på restaurangerna. De kollar så att det inte blir trängsel i köer och att bord inte står för tätt placerade.

– Ser vi trängsel är det allvarligt och då behöver de åtgärda det. Finns det risk för trängsel med för tätt placerade bord men utan så mycket gäster, så pratar vi med ägaren om hur man kan göra.

Under inspektionerna under veckan har 19 restauranger fått anmärkningar om olika typer av avvikelser, enligt Miljöförvaltningen. Under helgen kommer inspektörerna åter besöka dessa ställen för att se om de vidtagit åtgärder. Har det inte skett så kommer det att rapporteras till Smittskydd Stockholm - som är de som har mandat att besluta om att stänga restauranger som inte följer reglerna.

DN möter Malte Molund på Medborgarplatsen på Södermalm, några timmar innan dagens skift ska börja. Människor har samlats på uteserveringarna i solen. Det dricks öl och spelas musik. Malte Molund vill inte recensera enskilda ställen, men han konstaterar att han hittills har upplevt att det varit mindre människor ute än normalt – trots att en del bilder som har spritts har visat trånga uteserveringar och restauranger som ett tecken på att människor inte följer myndigheternas rekommendationer.

– Sen är det klart att det har funnits en del ställen där det varit för trångt, och då har det framför allt gällt just bordsplaceringen. Det beror såklart också på väder och var man är. När det är soligt och varmt blir det mer folk på uteserveringarna, men annars är det klart mindre än normalt.

Malte Molund tycker att restaurangägarna är måna om att försöka följa reglerna.
Foto: Mickan Palmqvist

Stockholms stads miljöförvaltnings inspektörer besöker bland annat ställen när de fått indikationer på att det har varit trängsel och mycket folk. Och det har varit en del privatpersoner som har hört av sig med observationer från olika ställen.

Malte Molund, som till vardags är livsmedelsinspektör, säger att han hoppas att hans nya arbete får effekt.

– Förhoppningen är ju att de redan ska ha vidtagit åtgärder, så att vi inte ska behöva kontrollera. Men vi har märkt att det finns några man behöver prata med. Det här har kommit väldigt snabbt och alla kanske inte har förstått exakt vad som menas.

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt