Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-24 08:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/han-lossade-ett-bombbalte-fran-en-levande-manniska/

STHLM

Han lossade ett bombbälte – från en levande människa

När bombteknikern Per Hedén får samtalet behöver hans kollega klargöra att det inte är skämt.

En man ligger i en gränd med ett bombbälte runt midjan och en mobiltelefon i handen.

Varken tidigare eller senare har en bombtekniker i Sverige behövt avlägsna en sprängladdning från en levande person. För första gången berättar den tidigare operatören hela historien.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 13 Per Hedén arbetade som bombtekniker i nästan tio år.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 2 av 13 På Bomskyddets basering i Stockholm övar teknikerna på att desarmera en bomb under tidspress. I övningsscenariot ligger den på ett sjukhus, där syrgasen skulle göra explosionen kraftigare.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 3 av 13 Majoriteten av de uppdrag bombskyddet skickas ut på är av mindre allvarlig karaktär. Men kärnan i verksamheten kretsar kring de extrema händelserna. – Det är det vi förbereder oss på hela tiden, berättar bombteknikern och gruppchefen Björn.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 4 av 13 14 år efter händelsen är tidigare bombteknikern Per Hedén tillbaka vid samma gränd. – Det går inte att passera området utan att jag tänker på vad som hände.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 5 av 13 Som bombtekniker är det viktigt att ha resonerat med sig själv om döden, säger den tidigare operatören Per Hedén.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 6 av 13 Den 25 juni 2006 var en varm sommardag. Temperaturen steg snabbt i den nästan 40 kilo tunga bombdräkten som Per Hedén bar.
Foto: Linda Forsell
Bild 7 av 13 Under övningen simulerar bombteknikerna ett angrepp likt saringasattacken i Tokyo 1995. Operatörerna bär kemdräkter och buren luft.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 8 av 13 Bombteknikerna har i övningsscenariot sökt igenom en väska och konstaterat att den inte innehåller någon bomb. De tar prover av den misstänkt farliga vätskan och försöker hindra det som är kvar från att fortsätta spridas.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 9 av 13 I övningsscenariet har bombteknikern i blått haft ett hål i sin dräkt och fått symptom på förgiftning. Två andra operatörer hjälper honom ut.
Foto: Lotta Härdelin
Bild 10 av 13 När Per Hedén kommit fram till mannen försöker han hålla honom lugn genom att berätta vad han gör. Bältet ser för Per Hedén ut att innehålla allt som krävs för en fjärrutlöst bomb.
Foto: Jonas Lemberg/XP/TT
Bild 11 av 13 På väg hemifrån den 25 juni 2006 snurrade Per Hedéns tankar. Han undrade vad han skulle möta - och hur han skulle hantera det.
Foto: Linda Forsell
Bild 12 av 13 Sedan Per Hedén slutade som bombtekniker har mycket förändrats. – Då var det vanliga att man la ner en sprängkapsel eller en dynamitgubbe i någons brevlåda.
Foto: Lotta Härdelin, Lotta Härdelin
Bild 13 av 13 Under Per Hedéns tid som bombtekniker hade han ett färdigskrivet brev till sin familj i det fall han inte skulle återvända från en insats.
Foto: Linda Forsell