Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Han ser tunnelbanan med egna ögon

Man hajar till lite när man ser Alexander Dragunovs bilder av Stockholms tunnelbana. Även om man sett stationerna hundratals gånger har man inte sett det han har sett.

Alexander Dragunov är från S:t Petersburg och har bott och arbetat i Stockholm i fyra år. Han utvecklar mjukvara för datorer, fotografin är bara en hobby.

– Jag såg några bilder i samma stil från tunnelbanorna i London och Toronto och jag blev verkligen exalterad. Jag visste ju att Stockholms tunnelbana är än mer spännande. Så jag började ta bilder av stationerna här.

Han tog tusentals bilder och för ett år sedan gjorde sin egen hemsida.

– Jag ville publicera de bilder jag verkligen tyckte om, de jag verkligen var nöjd med.

Alexander Dragunov få ofta vänta i timmar sent på nätterna på att stationerna ska bli helt tomma. Han vill fånga arkitekturen och den konstnärliga utsmyckningen utan störande inslag.

– I Stockholm är det lätt att vänta ut tomheten. I andra storstäder kommer det tåg var och varannan minut. Här kan det gå både en kvart och en halvtimme. Det är ju bra för en fotograf, men sämre för resenärerna.

– Ibland får jag städa lite, plocka bort gamla tidningar och ölburkar, innan jag tar mina bilder.

Sedan städar han ytterligare lite i photoshop, ett program för bildredigering.

– I några bilder har jag dämpat färgerna på själva perrongerna för att tak och valv ska framträda tydligare.

Alexande Dragunov är 34 år och har inga planer på att bli professionell fotograf.

– Nej, då måste man vara unik på något vis. Jag tar bara motiv som intresserar mig.

Och vad är det?

– Stadsarkitektur, svarar han efter en stunds funderande. Att hitta vinklar och symmetri i stora intressanta objekt. Det är spännande att se platser som är avsedda för många människor och sedan visa upp dem helt folktomma. Det ger en helt annan känsla.

Tror du alla vanliga t-baneresenärer sett det du har sett i tunnelbanan?

– Jag tror inte det. Jag hade inte själv sett det förrän jag påbörjade projektet. När man är på väg och har bråttom hinner man inte lägga märke till sådant. Folk som har sett mina bilder har sagt "Jag har sett den här stationen varje dag under flera år men aldrig lagt märke till hur det egentligen såg ut".

Vad blir ditt nästa projekt?

– Inget särskilt. Men när jag reser på semester letar jag alltid efter spännande, ikoniska platser att återvända till. Nu ska jag åka till Portugal och då vill jag fotografera Vasco da Gama-bron i Lissabon. Även om det tagits 100 000-tals bilder av den så vill jag ta just min bild av bron.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.