Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Han vill väcka Riddarholmen med hyresrätter i adelspalatsen

Riddarholmen är nästan stendöd när domstolarna stängt för dagen. Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) vill att staten bygger om några av husen till bostäder. Kulturskyddet kan göra detta omöjligt. Samtidigt tillsätter bostadsminister Peter Eriksson (MP) snart en förhandlare med uppgift att skapa bostäder i statliga fastigheter i 39 kommuner.

På Riddarholmen rör sig på dagen i huvudsak två slags människor, statligt anställda och turister. På kvällen är ön tämligen öde. De senaste sex sju åren har den varit mer öde än vanligt eftersom dess södra del varit byggarbetsplats för Citybanan.

Nu pågår den första större delen i en förnyelse av öns yttre miljö som bäst. Den södra delen som varit belamrad av byggbodar och delvis inhägnad ska få en rejäl ansiktslyftning. Asfalt byts ut mot sten som passar bättre in i den historiska miljön, belysning byts ut, bänkar tillverkade av ekar från de statliga ekskogarna på Visingsö sätts upp och den hamn som en gång fanns här återuppstår.

– Det blir ett fint promenadstråk längs kajen och vi sätter upp laddstolpar för både bilar och båtar, berättar Ulrika Nylander, fastighetschef på Statens Fastighetsverk.

Ansiktslyftningen ska sedan fortsätta på norra delen av Riddarholmen och det centrala torget vid Riddarholmskyrkan. Tanken är att det ska bli både lättare och trevligare att besöka ön.

Oppositionsborgarrådet Joakim Larsson (M) besöker Riddarholmen ganska ofta. I en motion förra året föreslog han att staden skulle se till att Evert Taubes terrass, som i dag mest används för en Valborgsbrasa och av turister som tar selfies med Stadshuset som bakgrund, utvecklas till en välkomnande del av Stockholms innerstad.

Nu vill han att några av de fantastiska husen görs om till bostäder.

– Det skulle bidra till att vi fick folkliv på Riddarholmen och bostäder behöver vi. Och det borde gå snabbare för bostadsministern att skapa nya bostäder om statens egna hus byggs om än enbart genom långa utredningar om bidragsformer och regler för att bygga nytt, säger Joakim Larsson.

Han ser några byggnader som mest lämpliga att bygga om till bostäder, Gamla auktionshuset vid kajen mitt emot Stadshuset och en del av Gamla riksdagshuset huset på holmens södra del.

– Det skulle säkert ge några hundra bostäder i fantastiska lägen. Jag är säker på att det finns andra platser än Riddarholmen för statliga myndigheter och domstolar, säger Joakim Larsson.

Bostadsminister Peter Eriksson (MP) håller fullständigt med Joakim Larsson om att det är lite dystert att Riddarholmen är en tom ö på kvällar och helger. Han misstänker att det finns en del kulturhistoriska hinder på vägen.

– Men det är helt klart att statliga fastigheter, både byggnader och mark, kan användas för att bygga bostäder, säger Peter Eriksson.

En inventering som gjorts har i första hand pekat ut statliga fastigheter i 39 kommuner som lämpliga för nya bostäder.

– Min målsättning är att så snart som möjligt tillsätta en förhandlingsperson med uppgift att sälja eller hyra ut de här fastigheterna till kommunerna, säger Peter Eriksson.

På listan finns fastigheter i Norrtälje, Nykvarn, Sigtuna, Solna, Sundbyberg, Södertälje, Upplands Väsby och Vaxholm.

Lite folkliv kommer med all sannolikhet att skapas på Riddarholmen oavsett om det byggs några bostäder. Det finns mark för ett kafé i den ansiktslyftning som pågår på den södra delen. Stureplansgruppen hyr sedan en tid Gamla riksarkivet och arrangerar evenemang där. Ulrika Nylander på Statens Fastighetsverk hoppas och tror att det i framtiden även ska finnas flera vanliga restauranger på ön.

Hon är däremot tveksam till om det går att bygga om några av de anrika husen till bostäder.

– De är statliga byggnadsminnen och har stränga skyddsregler även interiört, betonar hon.

Fakta.Riddarholmen

Riddarholmskyrkan och källarvalven till det forna gråbrödraklostret från slutet av 1200-talet är Riddarholmens äldsta byggnadsverk. De flesta av palatsen byggdes på 1600- och 1700-talen för Sveriges mäktigaste adelsmän. Kungafamiljen har bott på Riddarholmen. 1849 föddes August Strindberg på Riddarholmen. De nyaste husen, Norstedts hus och gamla riksarkivet byggdes för drygt 125 år sedan.

Nu domineras ön av domstolar och myndigheter av juridisk natur. Här finns bland annat Svea hovrätt, Kammarrätten, Justitiekanslern, Högsta förvaltningsdomstolen, Kammarkollegiet, Domstolsverket och Marknadsdomstolen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.