Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Handelskammaren: Oroas över så många nej

Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare.
Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare. Foto: Stephanie Wiegner

Stockholms handelskammare oroas över att stadshusalliansen och Miljöpartiet säger nej till en rad stora prestigeprojekt i huvudstaden.

– Jag bekymras över att det tycks ha blivit svårare att genomföra stora projekt i huvudstaden, säger handelskammarens vd Andreas Hatzigeorgiou.

Miljöpartiet ska samarbeta med Allianspartierna i Stockholms stadshus och har på flera punkter fått gehör för sin politik. På en presskonferens på fredagen meddelades bland annat att satsningen på en ny ringled för motorfordon slopas, att det inte blir något Nobelcentrum på Blaiseholmen, att Apple inte får öppna butik i Kungsträdgården och att Stockholm inte ska stå värd för vinter-OS.

– Utan att gå in på varje projekt så tycker jag att det är oroande att det är så många nej i de här processerna. Jag bekymras över att det tycks ha blivit svårare att genomföra stora projekt i Stockholm, säger Andreas Hatzigeorgiou, vd för Stockholms handelskammare.

Näringslivsorganisationen är positiv till ett vinter-OS i Stockholm och beklagar det besked som den nya blågröna ledningen nu ger.

– Det är något som skulle kunna gynna staden, regionen och företagandet på sikt, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Framför allt är handelskammaren besviken över att stadshuset nu säger nej till en ringled öster om Stockholms innerstad.

– Stockholm växer snabbast av alla huvudstäder i EU och vi behöver färdigställa en ringled runt innerstaden. Det behöver vi för att vi ska kunna fortsätta att växa men också för att leda ut trafik från innerstaden, säger Andreas Hatzigeorgiou.

Tidigare Moderatledaren och landshövdingen i Stockholm Ulf Adelsohn gläds åt att de styrande i Stockholm är emot Nobelcentret, som han kallar ”kärnkraftverket på Blasieholmen”.

– Det är absolut utmärkt. Det borde man aldrig ha gått med på. Som landshövding hade jag aldrig personligen släppt igenom det.

Adelsohn noterar också att MP nu anser sig kunna styra med bland andra Moderaterna i ”en femtedel av Sverige” – Stockholms stad och Stockholms län.

– Det är intressant att Miljöpartiet i landets största län går över och lämnar de rödgröna. Det är ett tecken i skyn.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.