Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 03:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/handelskammaren-stockholm-kan-bli-trakigare-efter-pandemin/

STHLM

Handelskammaren: ”Stockholm kan bli tråkigare efter pandemin”

Konserter och liveevenemang har till stor del släckts ner i Stockholm. Handelskammaren oroar sig för huvudstadens liv efter pandemin,
Konserter och liveevenemang har till stor del släckts ner i Stockholm. Handelskammaren oroar sig för huvudstadens liv efter pandemin, Foto: Helena Larsson/TT

Kulturarbetare och de som jobbar inom transport samt hotell och restaurang i Stockholms län har drabbats mycket hårt av coronaviruset.

– Stockholm ligger absolut i toppen – eller botten om man så vill – av arbetslöshetsstatistiken och står för en oproportionerligt stor andel av ökningen, särskilt i dessa utsatta näringar. Det finns också en risk att vi får se ett tråkigare Stockholm på andra sidan pandemin, säger Stockholms handelskammares chefekonom Stefan Westerberg.

Från den 1 mars till den sista juli har antalet arbetslösa inom kultur, media och design i Stockholm ökat med 118 procent – ökningen i riket är 80 procent. Det visar nya siffror som Handelskammaren har tagit fram.

– Det är mer än en fördubbling av arbetslösa, en enorm ökning, säger Stefan Westerberg.

Inom hotell och restaurang har arbetslösheten under samma period ökat med 72 procent i Stockholm 72, jämfört med 44 i riket. Och inom transportsektorn är ökningen 59 procent i Stockholm och 33 procent i riket.

– Inom transport drabbar det i stor utsträckning taxichaufförer. Vissa av dem är enskilda näringsidkare som fram tills helt nyligen inte har kunnat ta del av permitteringsstödet, säger Stefan Westerberg.

Statistiken från Arbetsförmedlingen visar att andelen arbetslösa av arbetskraften har ökat med 2,7 procent i Stockholms län från den 1 mars till den sista juli. I Sverige totalt är ökningen 1,8 procent.

Hälften av alla varslade i Sverige finns i Stockholms län, enligt Arbetsförmedlingen hade totalt 98.936 personer varslats om uppsägning mellan den 1 mars och den 13 september i år – 48.510 av dem finns i Stockholm.

– Och hälften av alla varsel under pandemin har mynnat ut i arbetslöshet. Det är en väldigt hög andel, i en normal konjunktur blir runt 20 procent av de varslade uppsagda, under en lågkonjunktur som finanskrisen var det 40 procent, säger Stefan Westerberg.

Krisen har slagit otroligt hårt mot Stockholm, menar han, särskilt inom branscher som är mycket viktiga för länet och viktiga beståndsdelar i besöksnäringen.

– Kultur- och liveevenemang är en stark magnet, själva essensen och pulsen i en attraktiv stad. De drar hit svenska och utländska turister och internationella talanger och att det har stannat av får väldigt stora konsekvenser.

Stefan Westerberg,
Stefan Westerberg, Foto: Linnéa Carlsson, Stockholms handelskammare

Stefan Westerberg beskriver branschen som ett eget ekosystem som går att jämföra med ekrarna på ett cykelhjul – när en eller ett par ekrar går sönder går det dåligt för de andra och hela hjulet till slut.

– Hotell får svårt att locka gäster, transportsektorn får inte resor till och från evenemangen. Frånvaron av liveevent berör många fler än de som står på scenen, så länge restriktionerna finns kvar är risken stor att de blir kvar i arbetslöshet.

Det är, enligt honom, direkt kopplat till restriktionerna om folksamlingar, de drabbade de här branscherna väldigt tidigt under pandemin, men de är fortfarande inne i en extrem och akut fas.

– Många kämpar väldigt hårt för att hålla i verksamheten. Vi är oroliga för att en stor del av yrkeskunnandet i branschen kan försvinna, att människor byter bransch och att vi kanske får se ett tråkigare Stockholm på andra sidan pandemin. Kultur- och liveevenemang är en stor del av Stockholms attraktionskraft, säger Stefan Westerberg.

Läs mer: Slitvargarna bakom scenen har inte arbetat sedan mars

Läs mer: Här ökar ungdomsarbetslösheten mest i Stockholm

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt