Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Händer och fötter skadas mest i sommar

Foto: Berit Roald/TT

Stick, stukningar och studsmatteskador är några av Stockholmarnas vanligaste sommarskador. Främst skadas händer och fötter.

– Det fina vädret uppmanar till aktivitet utomhus, och då ökar risken för skador, säger Anna Nergårdh, chefsläkare i Stockholms läns landsting.

Sommaren inbjuder till sysselsättning av olika slag, men med den ökande graden aktivitet ökar också risken för skador. Skador på hand och handled samt fot och fotled toppar listan över de vanligaste skadorna i sommarhettan. Tätt följt av skador på armbåge och underarm utgör de totalt nästan 30 procent av stockholmarnas alla skador.

– Skadorna beror på allt möjligt man utsätter sig för när man är ute och är mer aktiv. Det kan vara stukningar, getingstick eller att man bränner sig på grillen, säger chefsläkaren Anna Nergårdh.

Även olika typer av hudinfektioner är vanligare på sommaren än under vintern.

– Det kan vara att man kliat sönder ett myggbett eller trampat på en spik och om man inte tvättar rent kan det bli en ordentlig infektion, säger hon.

Barns sommarskador skiljer sig inte så mycket från den övriga befolkningens, även där ligger händer och fötter i riskzonen.

– Orsaken är ofta studsmattor eller att barnen kör omkull med cykeln. I värsta fall bränner de sig på grillen, trampar i ett getingbo eller får en metkrok i fingret, säger chefsläkaren.

Besökssiffrorna för samtliga Stockholms läns 19 närakuter var lägre i juni i år än i juni 2013 – 23 621 mot 25 171 besök.

– Ibland när man skadar sig lindrigt kan det vara svårt att veta vart man ska vända sig, men närakuten är bra. Kolla med vårdguiden först då kan du få kortare väntetid, säger Anna Nergårdh.

Tio vanligaste orsakerna till besök på närakuterna.

1 Hand/handled, 2 fot/fotled, 3 armbåge/underarm, 4 akutinfektion i övre luftvägar, 5 huvudet, 6 knä/underben, 7 symtom/sjukdomstecken matsmältningsorganen/buken, 8 andra sjukdomar i mjukvävnad, 9 undersökningar/utredningar, 10 skuldra/överarm.

Källa: Stockholms läns landsting, statistik från juni 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.