Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Handlare i Högdalen stänger i protest

Handlare i Högdalen Centrum i södra Stockholm stänger under lördagen sina butiker i protest mot vad de anser vara ockerhyror. ”En rad affärer har tvingats gå i konkurs, andra kommer att följa efter”, säger Lisa Fors, representant för Vantörs samhällsförening till DN.

 

Klockan 14 stänger handlarna sina butiker. Då börjar nämligen den utfrågning av centrumets ägare, Citycon, som en grupp boende i Högdalen tagit initiativ till.

– Under det senaste året har flera butiker stängt igen här på grund av de höga hyrorna. Bland dem finns Dressman, järnaffären, skoaffären och en te-butik, säger Lisa Fors.

Förutom Vantörs samhällsförening kommer nätverket Linje 19 att finnas på plats när Citycons regionchef Magnus Bergman svarar på de boendes frågor. Nätverket ska överlämna en namnlista med krav på att hyrorna för handlarna i Högdalens Centrum sänks.

Citycon har tidigare sagt att hyrorna är marknadsmässiga. Men den uppfattningen delar inte Vantörs samhällsförening.

– Flera av handlarna jobbar i princip dygnet runt här. De har inga anställda utan måste själva stå i affärerna sju dagar i veckan. En av butikerna som ligger i en källarlokal har en hyra på 60 000 kronor i månaden. Han som har den tjänar inga pengar alls efter att hyran är betald, säger Lisa Fors.

2007 köpte det brittiska fastighetsbolaget Boultbee tio gallerior i Stockholm för 10,4 miljarder kronor. DN har i en serie artiklar berättat om hur hyrorna sedan höjdes kraftigt – med resultatet att flera butiker gick omkull eller tvingades flytta.

Boultbee Sveriges vd sade i en intervju med DN 2008 att de nya hyrorna stämde överens med hyrorna för lokaler i liknande områden. Trots att verksamheten drogs med stora skulder delade det skandalomsusade moderbolaget ut mångmiljonbelopp till aktieägarna.

2011 var Boultbees Sverige-era över. En rekonstruktör fick i uppdrag att lösa tvisterna med hyresgästerna i Stockholms gallerior. Det talades då om att hyrorna skulle sänkas. Men så har inte skett, enligt Vantörs samhällsförening. På försommaren 2011 köpte finskägda Citycon Högdalens centrum för 207,5 miljoner kronor.

Magnus Bergman är områdeschef på Citycon. Han svarar ungefär som Boultbees vd gjorde.

– Hyrorna är på samma nivå som hos jämförbara centrum, säger han till DN.

När den förre ägare, Boultbee, tog över området så höjdes hyrorna kraftigt. Citycon har valt att ligga kvar på samma nivå.

– Vi har investerat 7,2 miljoner i Högdalen Centrum och tänker investera ytterligare 40 miljoner, säger Magnus Bergman.

Han nämner förbättrad belysning och rymligare passager som exempel på vad investeringarna gått till.

Upplever du att handlarna i Högdalen är nöjda med er som fastighetsägare?

– Jag känner väl att vi har olika åsikt i diskussionerna om hyressättningen vilket gör att det blivit ett missnöje.

Flera butiker som funnits i området i åratal har tvingats slå igen. Ägarna anger höga hyror som skäl. Vad anser du om det?

– Jag tycker att det är olyckligt. Sedan är frågan om det är tidens tand och konjunkturen som spelat in. Det gäller att få kunderna att tycka om butiken.

Det här är ju butiker som funnits i Högdalen i åratal och som uppenbarligen haft en nöjd kundkrets?

– Jag vill inte gå in på de enskilda fallen, säger Magnus Bergman.

Boultbees köp

Boultbee köpte kommunägda Centrumkompaniet för 10,4 miljarder kronor. I affären ingick Bredäng centrum, Fältöversten, Hässelby Gård centrum, Högdalen centrum, Ringen centrum, Rinkeby Torg, Skärholmen centrum, Tensta centrum, Västermalmsgallerian och Älvsjö centrum.

DN

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.