Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Handlare på Gullmarsplan har fått nog av duvbajs

Foto: Alamy

Bajsande duvor skapar problem för handlarna på Gullmarsplan.

– Jag har felanmält till SL i sju år och jag får ingen respons alls. Jag stångar huvudet blodigt mot en vägg, säger butikschefen Royne Ellingsson. 

 

Duvor har länge varit ett vanligt inslag på Gullmarsplan. Men den senaste tiden har de ökat i antal. Det hävdar handlare vid Gullmarsplan som har tröttnat på allt bajs och flaxande.

– De har byggt bo i innertaket och föder upp ungar. Det är en hel koloni. Duvorna kan bära på sjukdomar och utgör ett hälsoproblem. De är helt orädda och kommer in i butiken så att vi måste jaga ut dem tio gånger i timmen, säger Royne Ellingsson som är butikschef på Pressbyrån vid Gullmarsplans tunnelbana.

Förutom värmen lockas duvorna av personer som matar dem.

Handlaren Royne Ellingsson har tröttnat på duvorna.
Handlaren Royne Ellingsson har tröttnat på duvorna. Foto: Privat

– Jag ser dagligen pensionärer som matar duvorna med bullar och bröd. Jag brukar säga till dem att inte göra det inomhus. Men de säger att det är synd om duvorna. Trots att de är så feta att de knappt kan flyga. Synd är det om duvorna som bor ute i skogen i 20 minusgrader, men dit orkar inte pensionärerna ta sig, säger Royne Ellingsson.

Han berättar att han felanmält duvproblemet till SL under sju års tid – utan resultat. 

– Jag får ingen respons alls. Det är väl bara att ringa Anticimex och be dem lösa problemet. Det är inte raketforskning. Det här går inte längre, snart får jag köpa en stor håv och samla in duvorna och släppa ut dem i naturen.

Läs mer: Fågelbajs försämrade badvattnet

Stockholmdirekt, som var först med att rapportera om duvproblemet, har pratat med en blomsterhandlare som ger samma bild.

– Jag orkar snart inte mer. Vi har fått kasta massa blommor på grund av att de bajsar på dem. Jag hyr av SL och jag hoppas att de ska lösa det, säger Jelena Niholik.

SL har tidigare uppgett till Stockholm Direkt att duvorna ska skjutas av. Men detta stämmer inte enligt Christian Hoffmann, presskommunikatör på SL.

– Min kollega hade sagt att vi ska skjuta av duvorna men så dramatiskt kommer det inte att vara till en början. I ett första skede kommer vi att sätta upp plåtar i taket så att inte kan bygga bo. Dessutom kommer vi att sätta upp skyltar där det står att det är förbjudet att att mata duvorna, eftersom det har varit ett problem. 

SL kommer dessutom att sanera platser där duvorna bajsat och sätta upp en lina i glaskupolen inne på bussterminalen för att duvorna inte ska kunna sitta där. 

– Vår förhoppning är att detta ska vara tillräckligt. Om vi stöter på ägg eller duvor kommer vi alltså att flytta på dem, inte skjuta dem, säger Christian Hoffmann. 

 

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.