Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Bikinisäsongen är ett utmärkt tillfälle att vara snäll mot sig själv

Foto: Nick Ut/AP

Prova badkläderna i hemmets lugna vrå och försök få fason på dina inre kroppskritiker, skriver DN:s fasonista Hanna Mellin.

Det är inte du, det är de. Rösterna i ditt huvud alltså. De kan hålla sig borta en hel vinter men vädrar nästan alltid morgonluft någonstans mellan hägg och syren och gör förödande comeback. Som om det inte räckte att behöva befinna sig i ett pyttelitet provrum med blott ett lövtunt draperi mellan evadräkten och hela butiken, de egna demonerna gör utrymmet ännu trängre.

Orsaken till olusten är de små, elastiska plagg som går under samlingsnamnet badkläder, fast beskrivningen ”kläder” är att ta i. I värsta fall handlar det om att försöka pricka in ett bröst bakom en polyestertriangel i mobiltelefonstorlek med ena handen och förgäves försöka hålla igen draperiet från att glipa med den andra. Ett ”går det bra?” från en välmenande butikssäljare får blodet att isa. 

Hanna Mellin: Så undviker du att tidsvampyrerna suger musten ur dig inför semestern

Man korvar in sig i baddräkter tystare än Emily Blunt föder barn i skräckthrillern A quiet place (2018), och med samma rädsla för en plötslig attack. När man konfronteras med den nakna sanningen vill man göra det i fred. 

Tricket för att slippa påträngande service och dra ner volymen på den inre kritiken är att inte handla badkläder i butik. Klicka hem i stället och beställ massor att välja på. Det finns nätbutiker som har rimliga returregler som tillåter provning. Det som inte passar går att returnera i samma paket, förutsatt att lappar och plastskydd sitter kvar på plaggen. 

Prova ensam så du inte behöver visa var modell för någon annan än dig och badrumsspegeln i snäll belysning. Börja med de största storlekarna, ju större desto bättre för att boosta självförtroendet. Tysta de oförskämda rösterna i huvudet med ett glas vin. Det är verkligen inte ok att låta dem vara så taskiga. Vad man säger till sig själv är ofta hundra resor värre än vad man någonsin sagt till någon annan. 

Hanna Mellin: Så överlever du semester med släkt och vänner i små utrymmen 

Planerar du att röra dig på stranden? Om ja, undvik badkläder där något riskerar att trilla ut. Orkar du inte pyssla med bikinilinjen som ett litet bonsaiträd? Investera i byxor med boxershorts-modell. En snygg baddräkt med drapering över magen gör att du bokstavligen kan andas ut. Glöm inte att toppar med knytband i nacken drar upp allt åtminstone en våning. För långa badbyxor bör undvikas på män över 12, av säkerhetsskäl. De torkar oerhört långsamt och är inget annat än en vandrande urinvägsinfektion. 

Hur folk vill klä sig på solsemestern är upp till var och en, att störa sig på hur folk ser ut är det verkligt missklädsamma. Det bästa du kan göra är att dra ner volymen på den inre monologen och låta din strandstil tala för sig själv. 

Fasonista

”Vad är det för fasoner?” DN:s fasonista Hanna Mellin hjälper läsarna att navigera i de sociala farlederna. Har du en etikettsfråga eller vill dryfta andra lifehacks och hövlighet? Följ fasonista på instagram: @dnfasonista

Detta är en kommenterande text. Skribenten svarar för analys och ställningstaganden i texten.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.