Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-01-21 07:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hans-arbman-annu-fler-hus-skulle-rivas-bilar-var-framtiden/

STHLM

Hans Arbman: Ännu fler hus skulle rivas – bilar var framtiden

Barnhusbron 15.07.

Hans Arbman
Rätta artikel

I julhelgen kunde vi påminnas om varför Stockholms city ser ut som det gör. Då visade nämligen SVT Anders Wahlgrens filmer om rivningarna i stan i repris. Staden skulle saneras. På tjugo år tuggade grävskoporna i sig över 700 byggnader – palats, bostadshus och hotell –  från fyra århundraden. De ersattes av kontorshus och banker. 

Särskilt sorgligt var det att se hur de vackra Sagerska husen längs Hamngatan jämnades med marken så sent som 1970.

I filmerna ”Spelet om Stockholm” berättar Wahlgren om bilismens betydelse för förstörelsen. Under 60-talet planerades flera stora trafikleder rakt genom stan. Spårvagnar och elbussar skulle bort för att ersättas av bilar. Det var framtiden.

Att Barnhusbron var början på en sexfilig motorväg genom Norrmalm hade jag förstått tidigare. Men inte vidden av planen. Motorvägen skulle gå rätt över lilla Tegnérlunden, fortsätta i en viadukt över Sveavägen och ansluta till Birger Jarlsgatan.

Tunnelgatsleden var tänkt att sprängas fram genom Brunkebergsåsen mot Humlegården. Andra motorleder skulle dras över Blasieholmstorg och längs Götgatsbacken.

Massor av hus skulle rivas längs lederna för att ersättas av parkeringshus avsedda att ta emot alla familjer med ärenden in till stan. 

Motståndet tilltog, pengarna tog slut och en del planer skrinlades. Men många av fastigheterna hade redan tvångsköpts av staden, tillåtits förfalla för att sedan rivas.

Filmerna ligger på SVT Play.

Hans Arbman är reporter på Insidan och funderar över vilka misstag som görs i dag.