Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-04-05 03:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hans-arbman-ar-jag-utsatt-for-ett-konstexperiment/

Sthlm i mitt hjärta

Hans Arbman: Är jag utsatt för ett konstexperiment?

Gjörwellsgatan 12.09.

Är ute på Blocket igen. Hittar ett takräcke till bilen i Danderyd. Mejlar säljaren, som först erbjuder sig att ta med det i bilen nästa dag. Sedan ändrar han sig till tunnelbanan.

Jag tackar för servicen och erbjuder mig att möta upp.

Ändring igen. Han tar räcket på cykeln!

– Det låter farligt, svarar jag. 

– Inte alls. Ska bara hitta ett sätt att fästa räcket på cykeln, blir svaret.

Senare kommer ännu ett nytt förslag. Att mötas upp vid en park i Stocksund klockan 16. Men jag ser det inte förrän det är för sent. Ber om ursäkt för min ouppmärksamhet, men börjar samtidigt känna en viss misstänksamhet. Har flera dåliga Blocketerfarenheter. Och så plötsligt en person som lägger ned ett sådant besvär för att bli av med ett takräcke för tre hundra spänn?

På nätet ser jag att säljaren är ett slags interaktionskonstnär som gillar att studera folks beteenden. Aha! Jag är utsatt för ett konstexperiment?

Bestämmer mig för att avvakta lite. På jobbet nästa dag kommer meddelanden på rad. ”På väg nu, hos dig om runt 45 min”. ”Utanför porten nu”. ”Jag kanske kan lämna dem i receptionen om du har svårt att komma ifrån?”. ”Jag behöver cykla vidare så att jag inte fryser fast eller blir sen”. ”Lämnade dem i receptionen. Du kan swisha”.

Jag missar dem alla. Samtidigt är jag lite lättad. Kanske väntar han med en filmkamera för att studera mig? Passerar diskret förbi receptionen. I ögonvrån ser jag ett takräcke. På räcket en lapp med mitt namn. Kollar runt – ingen filmkamera.

Swishar 300 kronor och skäms.

Hans Arbman är reporter på Insidan och förundras över människor som säger att de ska kan komma och köpa något på Blocket och så bara uteblir. Läs även hans krönikor om den tid då Stockholm kryllade av hyreslägenheter och lyxen med grovsoprum.