Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-10 18:38

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hans-arbman-sls-ledsagare-sitter-bredvid-svarmor-pa-bussen-anda-till-telefonplan/

STHLM

Hans Arbman: SL:s ledsagare sitter bredvid svärmor på bussen ända till Telefonplan

Flemingsberg 11.30.

Hans Arbman
Rätta artikel

Vid frukosten kommer det ett sms från min kollega om att han blir sen till jobbet. Efter ett tandläkarbesök i Södertälje i ottan är det nu stopp i pendeltågstrafiken mot Stockholm.

Jag inser snabbt att det ställer till det för svärmor Gunilla. Under förmiddagen ska hon ta sig från Stjärnhov till Södermalm med vår katt, som varit på besök under ett par veckor.

Svärmor har väldigt begränsad syn, men räds inte att ge sig ut på egen hand. Från Stjärnhov brukar hon ta bussen till Gnesta. Där hittar hon av gammal vana till pendeltåget. I Södertälje hamn behöver hon bara korsa perrongen för att byta tåg. 

Därefter är det raka spåret till Södra station, där hennes dotter eller barnbarn möter upp på perrongen.

Men den här förmiddagen är det ersättningsbuss från Flemingsberg. Hur ska svärmor hitta till bussen? Utan några större förhoppningar ringer hustrun SL.

Efter ett par samtal får hon besked att SL kan skicka en ledsagare. När tåget anländer till Flemingsberg står han redan på perrongen och väntar på svärmor Gunilla. Artigt leder han henne till ersättningsbussen.

Inte nog med det. Ledsagaren följer med ombord på bussen och sitter bredvid svärmor ända till Telefonplan. Det visar sig att båda två är från Hälsingland och de har mycket att prata om.

Vid Telefonplan lämnar ledsagaren över en mycket tacksam svärmor med katt till min lika tacksamma hustru.

Hans Arbman är reporter på Insidan och blir lika glatt överraskad varje gång han blir varse en service som han inte känt till.