Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-02-22 09:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/hans-arbman-visst-ar-det-skont-nar-strommen-kommer-tillbaka-men-anda-lite-trakigt/

STHLM

Hans Arbman: Visst är det skönt när strömmen kommer tillbaka, men ändå lite tråkigt

Grovstanäs 22.10.

Hans Arbman
Rätta artikel

Lampan i hallen fungerar inte. Inte den i köket heller. Luftvärmepumpen är tyst och det är åtta grader i vardagsrummet. Klockan är runt 22 och vi har precis kommit ut till stugan. Strömmen beräknas vid 15 nästa dag, enligt Vattenfalls app.

Vi har tre fotogenlampor, men ingen lampolja. Radion saknar batterier. Mobilerna börjar bli urladdade. En flaska vatten ligger av en tillfällighet kvar, men Trangiaköket är spårlöst försvunnet.

Stearinljus har vi dock ganska gott om.

Täcken och kuddar värmer vi upp framför brasan. Där sätter vi också oss själva under filtar. Det är så lugnt och tyst. Ingen tv. Inga ljud från luftvärmepump eller kylskåp. Bara elden som sprakar.

För att spara på vattnet smälter vi snö i en kastrull ovanpå kaminen. Det räcker till var sin kopp te.

Jag sitter uppe och eldar till tre och sätter väckarklockan på fem, för att lägga i mer ved. Sedan får elden falna.

På morgonen är det runt åtta grader i stugan igen. I med en brasa. Då kommer strömmen tillbaka. Visst är det skönt, men ändå lite tråkigt på samma gång.

Nu har det gått en vecka till. Lördag morgon och det är så där ovanligt tyst i stugan. Men nu är vi förberedda. Lampolje- och ljusförrådet är påfyllt. Nya batterier i radio och ficklampor. Gott om ved. Vatten i dunkar. 

Trangiaköket är återfunnet och räddar frukosten.

Tur att man lär sig någonting ändå.

Hans Arbman är reporter på Insidan och tycker att det är något fridfullt och rogivande över strömavbrott – så länge de inte varar för länge. Läs även hans krönikor om 60-talets framtidsvisioner och SL:s ledsagarservice .