Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Hantverkare fick ha kniv

En hantverkare i Stockholm stoppades med sin arbetskniv i företagsbilen – och åtalades för olovligt innehav. Men Solna tingsrätt friar och konstaterar att en hantverkare måste kunna uträtta ärenden efter jobbet.

Det var den 23 september i fjol som hantverkaren stoppades av tre civilpoliser. Han anklagades för att vara drogpåverkad och poliserna gick igenom mannens bil. Därefter skulle han föras till polisstationen.

– Jag sa att jag måste få lämna av min 11-åriga dotter och maten, men det tillät de inte. Hon fick gå upp med matkassarna själv, berättar hantverkaren för DN Stockholm.

Testerna, som dröjde 4–5 timmar, visade att mannen inte var påverkad – åklagaren valde att gå vidare och åtala honom för olaga knivinnehav.

– Morakniven låg i mina arbetsbyxor, där jag även hade en tumstock, en skiftnyckel och flera skruvmejslar.

Mannen frias nu av Solna tingsrätt, som skriver så här i domskälet: ”En hantverkare har rätt att i sin yrkesutövning inneha kniv. Att han i detta fall inte åkte direkt hem efter arbetet till hemmet medför inte att innehavet ska anses obefogat.”

– Det känns som om rättssystemet fungerar men det är väldigt konstigt att åklagaren åtalade mig, kommenterar hantverkaren domen.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.