Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här är bilden på Stockholms Golden Gate-bro

Bron ska transporteras från Kina.
Bron ska transporteras från Kina. Other: Projekt Slussen

En 3.700 ton tung guldfärgad bro som sträcker sig från Gamla stan till Södermalm via Slussen.

Nu börjar bygget med den stora guldbron som man hoppas är på plats vid Slussen om mindre än tre år – trots att den ska fraktas via båt från Kina.

Stockholms stad kallar bron för ”Slussens egen Golden Gate”. Jämförelsen haltar en aning eftersom Golden Gate-bron är 2.737 lång och rödbrun medan Slussenbron är 140 meter lång och guldtonad.

Nu börjar i alla fall brobygget på riktigt. I mars bygger man brons ovansida och regelverket som ska stödja upp brons struktur.

– Det kan tyckas stort men för tillverkare av den här typen broar är det en ganska liten bro. Planen är att bron kommer till Stockholm i november 2019 och mellanlagras då vid kajen strax öster om Vikingterminalen innan den lyfts på plats, säger Peter Svärd till Stockholm stads hemsida.

Läs också: Grönt ljus för nya bussterminalen vid Slussen

Det blir inget litet projekt att frakta bron till Stockholm från Kina. Enligt Stockholms stad kommer den mest troligt att ta sjövägen via antingen Suezkanalen eller runt Godahoppsudden på vägen upp till Stockholm.

– Det kommer förstås att bli en mäktig syn när bron anländer till Saltsjön och man kommer att kunna följa hela det spännande monteringsarbetet på första parkett. Planen är att bron ska vara på plats på sina fundament våren 2020 och sedan påbörjas arbetena med tätskikt och beläggningsarbeten, säger Peter Svärd.

Om allt går enligt tidsplan kommer bron att kunna invigas i slutet av 2020, enligt Stockholms stad. 

Rättelse: I en tidigare version stod det Afrikas horn i stället för Godahoppsudden. Det är nu korrigerat.

Läs också: Så blir Slussens nya bussterminal

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.