Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-12-13 17:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-ar-det-rea-pa-bostader-i-stockholm/

STHLM

Här är det rea på bostäder i Stockholm

Skanska nya hem har utvecklat bostäderna i Silverdal i Sollentuna.
Bild 1 av 3 Skanska nya hem har utvecklat bostäderna i Silverdal i Sollentuna. Foto: Illustration: Wec360 AB
Detalj från Ösby Sjöpark i Gustavsberg.
Bild 2 av 3 Detalj från Ösby Sjöpark i Gustavsberg. Foto: Kirsh
Bostäder i Täby Park som utvecklats av Skanska nya hem.
Bild 3 av 3 Bostäder i Täby Park som utvecklats av Skanska nya hem. Foto: Illustration: Wec360 AB

Stockholms nyproducerade bostäder blir allt billigare. Flera byggbolag försöker nu locka köpare med sänkt utgångspris gratis SL-kort eller avgiftsfria månader. DN Sthlm guidar dig till de rabatterade bostäderna och tipsar om vad du ska tänka på i samband med köpet.

Rätta artikel

Bostadsmarknaden i Stockholm har varit skakig sedan priserna på bostadsrätter föll kraftigt för drygt ett år sedan. Även om siffror för oktober har visat att prisfallet avtagit något på nyproduktion så fortsätter den på bostadsrätter på grund av det skärpta amorteringskravet

Samtidigt visar nya siffror från SCB att bostadsbyggandet minskar avsevärt, vilket kan begränsa utbudet framöver.

Läs mer: Bostadsbyggandet faller kraftigt – väntat prisfall kan bromsas 

Men hittills har bostadsrean och trenden med nedsatta priser fortsatt. Lyxbyggaren Oscar Properties med arkitektritade projekt, samt byggbolag som Ikano Bostad och Skanska, lockar till exempel köpare med både SL-kort och slopade avgifter för att sälja sina projekt innan årsskiftet.

Oscar Properties rear ut färdigställda bostäder med en prissänkning på tio procent samt avgiftsfrihet i två år fram till den 31 december 2018. På Nybrogatan på Östermalm är avgiftsfriheten upp till fem år. Dessutom har bolaget tvingats skjuta upp projektet Unité i Norra Djurgårdsstaden.

För att Skanska ska få sålt sina nya lägenhetsprojekt i Stockholm lockar de med gratis månadsavgift i upp till två år. Dessutom får köparna två betalda SL-kort under två års tid. Byggbolaget JM har å sin sida tvingats sänka priserna med upp till 20 procent på vissa lägenheter som byggs i Liljeholmen.

Flera av Ikano Bostads projekt har prisdumpats samtidigt som bolaget i en kampanj gått ut med att de drar in avgiften i upp till 30 månader för den som köper bostad.

Annonstiden för nyproducerade bostäder har ökat med 185 procent i Stockholm jämfört med förra året, enligt statistik från bostadssajten Booli. År 2016 låt snittannonseringstiden för nyproducerade lägenheter på 30 dagar innan de blev sålda. Den siffran har nu mer än tiodubblats – en lägenhetsannons för en nyproducerad lägenhet ligger kvar i 350 dagar i snitt.

Matilda Adelborg, pressansvarig på Booli, förklarar varför lägenheter kan utannonseras i nästan ett år samtidigt som utbudet har blivit lägre.

– Det är fortfarande ett väldigt högt utbud. Just nu är utbudet av nyproducerade lägenheter i landet ungefär dubbelt så högt som under motsvarande period 2016, säger Matilda Adelborg som menar att färre köp sker på ritning och spekulation än tidigare.

– Nyproducerade lägenheter läggs ut lång tid innan de är klara och de senaste åren har det mesta sålt slut innan det börjat byggas. Men vi ser en ny trend där en del av de lägenheter som är till salu i dag är inflyttningsklara, säger Matilda Adelborg.

Hon menar att det är svårt att veta hur priserna kommer att se ut efter årsskiftet, men pekar på att priserna på nyproducerade lägenheter och äldre lägenheter nu börjar närma sig varandra.

– När en del av de nyproducerade lägenheterna är inflyttningsklara kan köparen välja mellan både succession och nyproduktion – något som inte har varit möjligt de senaste åren när nyproduktion sålt slut kort efter att det lagts ut, säger Matilda Adelborg som tycker att det finns både fördelar och nackdelar med att köpa nyproducerat.

Samtidigt påpekar hon att det är viktigt att vara medveten om att marknaden rör sig hela tiden. Att köpa nyproduktion är alltid en risk och det kan innebära att priset som sattes två år innan inflyttningsdatum var både för högt eller för lågt.

Läs också: Tänk på det här när du ska köpa bostad

Claudia Wörmann, boendeekonom på SBAB, tycker att det är viktigt att lyfta frågan om hur man ska tänka vid köp av nyproduktion. Först och främst ska man inte se ett bostadsköp som ett sätt att ”maxa” sina investeringar. Istället ska man köpa en bostad där man tror att man kan trivas.

Det första man ska tänka på som köpare av prissänkt nyproduktion är att rabatten ofta är tillfällig.

– Det första man ska tänka på som köpare av prissänkt nyproduktion är att rabatten ofta är tillfällig. En avgiftsfrihet under ett par år är flyktig och inte lika viktigt som en prissänkning på hela köpet. Det totala priset är det som påverkar din belåning och dina amorteringar, säger Claudia Wörmann som påpekar att man inte behöver vara rädd för att köpa nyproducerat.

– En del bostadsköpare säger att de ”aldrig skulle köpa nyproducerat” för att de hellre vill bo i en äldre fastighet. Men risken är lika inbyggd i varje affär. Fördelen för unga med att köpa nyproduktion är att man köper med framförhållning och har möjlighet att spara och planera sin ekonomi innan man flyttar in. Jag tror inte att förstagångsköparna är lika präglade av gammalt eller nytt, för dem är läget viktigt. 

Innan inflyttning sker en slutbesiktning där hela fastigheten synas och eventuella fel tas upp. Men det går att reklamera bostaden innan dess.

– Ser du fel i din nyproducerade bostad kan du reklamera detta via byggherren och ibland kan man gå via bostadsrättsföreningen och göra en samlad reklamation, säger Claudia Wörmann.