Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här är första takträdgården i Stockholm city

Foto: Jonas Eriksson

Det spirar ljusgrönt av vårblommor på taket till Sveavägen 44. Citys första takträdgård är större än Hötorget och nästa sommar öppnar här både restaurang och glassbar.

– Det finns takplaner för nästan varje tak från Centralen till NK, säger stadsbyggnads­borgarråd Roger Mogert (S).

Stockholm city förändras snabbt just nu. En rad stora företag och myndigheter flyttar från de centrala kvarteren. När de väldiga arbetsplatserna som ofta haft egna hus försvinner ersätts de av andra arbetsplatser där dussintals kontor eller fler delar på huset. Storkontor­en och bankpalatsen ville gärna vända resten av världen ryggen i sina egna stora slutna rum. De nya små arbetsplatserna vill i stället dela på gemensam service och ser ofta ett värde i att ha butiker, kaféer och restauranger nära jobbet.

Många Citykvarter kommer att öppna sig för omvärlden av det enkla skälet att fastighetsägarna behöver en mångfald av hyresgäster. Kontorshyresgäster modell 2015 tycker i regel inte om kontor som ligger i ett kluster av andra kontor en bit ifrån det stadsliv som lever även efter 17.00.

Sveavägen 44 är ett av city­kvarteren som kommit längst i förvandlingen. Kvarteret var hemvist för försäkringsbolaget Thule – och sedan Skandia – i 70 år. När Skandia 2010 lämnade kvarteret började omdaningen som nu är i sin slutfas.

Här blir det två hotell – varav Miss Clara redan varit öppet i ett år – bostäder och flera restauranger och butiker som ska försöka se till att City utvidgas lite mot norr. Luntmakargatan som här är ganska öde ska få butiker och i källaren byggs ett helt nytt hotellkoncept – rum utan fönster och trafikbuller, men med stora tv-skärmar.

Kronan på verket är takträdgården – eller snarare taklandskapet. Nio våningar ovanför Sveavägen växer ett landskap som ska påminna lite om de svenska fjällen, ytter­skärgården och magra gotländska ängar fram.

– Det var bara koppartak förut. Först tänkte vi oss någon slags takterrass för våra hyresgäster, men det har växt till ett taklandskap, berättar Björn Åsander, projektchef på Dilligentia.

Trädäck leder ut i olika riktningar på taket och träribbor ska se till att besökarna håller sig från plant­eringarna – och takets kant. Tusentals frön har såtts och buskar och plantor börjar bli lite gröna i den soliga aprilkylan.

– Det är kargt häruppe och den enda skötseln ska vara slåtter på sensommaren, så det är bara tåliga växter som kan trivas, förklarar Björn Åsander.

När det blir lite varmare räknar Björn Åsander med att många av de omkring 1 500 personer som arbetar i huset ska leta sig upp på taket. Nästa år kommer taket att bli mer publikt.

I tisdags gav stadsbyggnadsnämnden bygglov för en serveringsbyggnad i glas och en glasskiosk på taket. Politikerna var eniga om att en servering i ett taklandskap större än Hötorget är en bra idé.

– Det är ett helt fantastiskt läge att komma upp här och se Kungstornen på nära håll, säger stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S).

Urban Deli som snart öppnar restaurang i bottenplan ska även driva serveringen på taket. Björn Åsander är noga med att poängtera att det krävs en ansvarig restaurang för att kunna ha taket öppet för allmänheten.

– Någon måste ha ansvar för att det inte blir för mycket folk här samtidigt, betonar han.

Roger Mogert ser fram emot att taket öppnas för stockholmarna och räknar med att det kommer flera andra takträdgårdar och takserveringar i centrala Stockholm i takt med att de gamla renodlade kontorskvarteren moderniseras.

– Det finns takplaner för nästan varje hus från Centralen till NK. Det är en väldigt spännande utveckling, säger Roger Mogert.

Fakta. Taklandskapet

Taklandskapet på Sveavägen 44 är skapat av landskapsarkitekten Johan Paju, Fojab arkitekter.

Växterna är sådana som finns på vindpinade karga lägen i fjällen, ytterskärgården och Gotland. Det skapas tre biotoper på taket:

Krattskogen: en lågvuxen buskskog med mestadels ek och olika blommande växter.

Torrängen: en karg men rik­blommande örtäng med exempelvis gulmåra, prästkrage och olika violer.

Klapperstensfältet: en mycket mager hällmark med sten, grus och tåliga fetbladsväxter.

Sammanlagt finns ett 70-tal olika växter i taklandskapet som i princip ska sköta sig själv och klara störtregn på 30–40 millimeter utan att skadas.

Fler tak som öppnas för allmänheten

Gallerian

Gallerians förvandling betyder bland annat att det blir en servering på ett tak med magnifik utsikt.

Nordeahuset

Vid Mäster Samuelsgatan ovanpå Nordeas utbyggda kontor finns planer på takträdgård.

Hötorgsskraporna

De terrasser med serveringar på den låga delen av Hötorgs city som varit stängda i många år ska troligen öppnas igen.

SEB-huset

Ett par våningar upp från Sveavägen fanns tidigare serveringar som troligen återupplivas när SEB lämnar bankkvarteret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.