Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här är höstens hetaste nya krogar i Stockholm

När andra krögare skalar ner gör Björn Frantzén precis tvärtom. Nu blir hans lyxkrog ännu lyxigare och ambitionerna ännu högre.

– Vi kommer att kunna erbjuda en upplevelse man inte får någon annanstans, varken i Sverige, Europa eller resten av världen, säger han.

Frantzéns finrestaurang är en av höstens hetaste nya krogar.

Det har gått över ett år sedan Restaurang Frantzén stängde. Den lilla hörnlokalen i Gamla stan inhyste tidigare en av Sveriges få tvåstjärniga krogar, men när man nyöppnar i mitten på nästa vecka är det i ett sekelskifteshus på ny adress, mitt i city.

Entrén på Klara norra kyrkogata, ett stenkast från Kungsgatan och vägg-i-vägg med konditori Vetekatten, är lite hemlig. När man ringer på dörrklockan visas man in i restaurangen som upptar tre av husets våningsplan. Från att tidigare ha kunnat tränga in 23 gäster i den lilla matsalen har Björn Frantzén numera över 500 kvadrat att röra sig på, och planerar att i fortsättningen ta emot – 23 gäster.

Läs mer: Med fokus på det hyperlokala

För planen med den nya restaurangen är inte att ta emot fler (expansionen inom koncernen sker på annat håll, den omfattar numera bland annat matsalar på NK, cocktail- respektive vinbar i Gamla stan och en gastropub), utan att vässa upplevelsen ännu mer. Och miljön är en viktig del.

– Vi hade letat flera år innan vi hittade den rätta lokalen, berättar Björn Frantzén. Jag ville att det skulle vara ett sekelskifteshus där man ändå fick citykänsla, den där Stockholmsfeelingen.

Vi hade letat flera år innan vi hittade den rätta lokalen.

Just Klara norra kyrkogata, eller ”Klara porra” som den förr kallades, tillför onekligen en speciell Stockholmskänsla, men numera har området som tidigare associerades med prostitution och porrbiografer sanerats rejält.

Insidan av huset har renoverats lika grundligt. Det behövdes en ny hiss, enkom för restaurangen, Björn Frantzén ville också ha ett öppet kök med utrymme för öppen eld. Samtidigt var han mån om att behålla sekelskifteskänslan.

– Så det finns ju en anledning till att bygget blev sex månader försenat, konstaterar han.

Resultatet är så långt från trenden med ”krogen som ett andra vardagsrum” man kan komma. Med sina fasta menyer à 3.000 kronor blir det en av Sveriges dyraste restauranger – men den kommer, åtminstone till en början, att sakna stjärnor i Guide Michelin. I och med flytten förlorar nämligen restaurangen de två stjärnor den tidigare hade. En inte allt för avancerad gissning om man har följt Björn Frantzén och hans ambitioner, är att han satsar stenhårt på att inte bara få tillbaka de två tidigare stjärnorna utan dessutom erövra en tredje.

Foto: Anette Nantell

Under året i exil har Björn Frantzén och hans kockar provlagat, provlagat och provlagat igen. Ändå blir det inga stora förändringar matmässigt.

– Men jag vill ju tro att vi har blivit ännu bättre, säger Björn Frantzén. Det viktiga är att man ska känna igen sig, att energin och gastronomin har hängt med från Gamla stan.

Läs mer: Svensk fika möter amerikanska sötsaker

Med bara dagar kvar till öppningen börjar det bli dags att plocka bort skyddsplast och täckpapp.

– Nu är jag väldigt sugen på att få se hela lokalen avtäckt, med allt på plats, säger Björn Frantzén. Att få laga upp maten med rätta utrustningen, lägga upp den på det rätta porslinet och få välkomna de första gästerna. Det ska bli så fruktansvärt roligt att se hur de reagerar.

Foto i text: Anette Nantell

Fakta.13 nya heta krogar, ett konditori och ett bageri

Unn

I anslutning till restaurang Tak vid Brunkebergstorg öppnar Frida Ronge och hennes team Unn, en restaurang med endast åtta platser. Här får man en nytolkning av teppanyaki, japanska tekniker används för att tillaga nordiska råvaror på en teppan, en traditionell japansk stekhäll

Brunkebergstorg 2–4

unnrestaurant.com/

Flickan

Daniel Crespis krogimperium är ständigt i rörelse. Gulddrakevinnande Omakase köttslöjd har ersatts av Flickan där gästerna serveras en trettonrättersmeny ”befriad från konservatism och gastronomiska konventioner” som de själva uttrycker det.

Yxsmedsgränd 12

start.leijontornet.se

Campfire

Restaurangen på nya hotellet Downtown Camper by Scandic vid Brunkebergstorg låter den öppna elden stå i centrum. De säger sig använda ”urkraften från elden, smaken från flammorna” för att laga ”comfort food från världens alla hörn”. Öppnar 1 september.

Brunkebergstorg 9

www.scandichotels.com/hotels/sweden/stockholm/downtown-camper-by-scandic/restaurant-bars/campfire

Restaurang Biologi

I Biologiska museet på Skansen öppnas en tillfällig restaurang. På restaurang Biologi ska man inte bara bli mätt utan även lära sig om livet. Här kommer det att arrangeras ett antal popup-middagar under hösten och vintern samt vara öppet för abonnerade sällskap.

Hazeliusporten 2

www.restaurangbiologi.se/

Dogfood

Flippin' Burgers senaste avknoppning Dogfood öppnade visserligen redan i juni, men nu är de igång på allvar. Konceptet är enkelt: korv med bröd och ambitiösa tillbehör. Men självklart inte vilken korv och inte vilket bröd som helst. Och så lite pommes frites och lite mjukglass.

Industrigatan 2

www.dogfood.nu/

Ambar

Ytterligare en ambitiös vinbar har slagit upp portarna. Ambar vill fokusera på bärnstensfärgade drycker (”amber”), som orangevin och sherry, konjak och öl. Men här serveras lite mat också, enkla smårätter med japansk husmanskost som inspiration, som tillbehör till vinet.

Tomtebogatan 22

ambarvinbar.se

Nabo

”Kvarterets gastronomiska granne” lägger ribban högt och satsar på att servera vacker mat, perfekta viner och fantastiska drinkar. Grannar i kvarteren runt Tegnérlunden välkomnas också ner att låna en nya salt vid behov. Öppnar senare i höst.

Tegnérgatan 34

https://www.restaurangnabo.se/

Spanjorskan

Bockholmengruppen har sedan starten för femton år sedan öppnat ett flertal krogar, och nu är det dags för ytterligare en. På Spanjorskan flödar så väl riojan som samtalen och man försöker återskapa den livliga och stökiga stämningen i ett ”hål i väggen” på en av Madrids bakgator. Öppnar 26 augusti.

Nybrogatan 42

http://spanjorskan.se/

Tong

I Marie Laveaus gamla lokaler öppnar Tong i oktober, och vägg i vägg tar baren Litte Tong plats redan i början av september. Inspirationen är hämtad från Chinatown, och maten som serveras kommer att vara ett slags storstadstolkning av kinesisk mat. Däremot blir det inte längre nattklubb i källaren.

Hornsgatan 66

Ichi

Saori Ichihara, med erfarenhet från Shibumi, Oaxen, och en Årest kock-final öppnar eget i sällskap med teamet bakom Barobao. De startar upp med en kvällsmeny kallad yushoku, ”middag” på japanska – även om det inte blir en renodlat japansk restaurang, utan snarare nordisk/europeisk mat med japanska tekniker. Öppnar senare i höst.

Timmermansgatan 38b

ichisthlm.com

Centan

Redan i mitten av sommaren smög Centan i Bagarmossen i gång. Ambitionen är att driva en kvarterskrog med så mycket lokala inslag som möjligt. Bland annat är smörknivarna tillverkade av skolelever på en skola i närheten. Menyn innehåller både stort och smått, kött, fisk och grönt.

Lagaplan 5

www.centanbagis.com

Kvarteret

Kaffeverkets ägare har förvandlat tidigare Ikon, i hörnet på Karlbergsvägen/Torsgatan, till Kvarteret. En renodlad restaurang som lagar färgstarka mellanprisrätter med inspiration från mer soliga trakter, vilket mexikansk molesås, asiatiskt dumplingfras till ankan, friterad softshell-krabba i veteklämma och husets ursöta churros skvallrar om.

Karlbergsvägen 43

Brasserie La Colline

Tranan expanderar till Söder, där systerkrogen Brasserie La Colline öppnar 1 september. Som namnet antyder blir det fokus på fransk brasseriemat, men gärna med nordiska inslag och Medelhavsinspiration. Dessutom en ambitiös vinlista med hantverksviner från mindre producenter. ”Mycket hjärta, lite lagom stökigt men mycket kunnigt” är ambitionen.

Götgatan 29

Mr Cake

Konditorn Roy Fares, känd från tv och som kokboksförfattare, slår sina mjölpåsar ihop med Mattias Ljungberg (mannen bakom semmelwrapen) och startar konditori. Inspirationen hämtas bland annat från USA och ”more is more” men framför allt ska det smaka gott. Även lunch och brunch står på planeringen.

A house Östermalm, Rådmansgatan 12 A

Bullar och bröd stenugnsbageri

Valhallavägen begåvas med ett nytt hantverksbageri när Bullar & bröd slår upp portarna i slutet av augusti. Bakom satsningen står Årets bagare 2015, Gabriel di Grado. Här kommer man att baka och servera såväl matbröd som kaffebröd, tårtor och annat gott. Frukost, lunch och fika, sju dagar i veckan.

Valhallavägen 65

www.bullarochbrod.se

Dessutom:

Sayan Isakssons innovativa sushiställe Råkultur stänger i månadsskiftet restaurangverksamheten ”för att kunna ge tid och plats för nya, intressanta och mer samtida projekt”.

I höst slår första svenska Eataly-filialen upp portarna på Biblioteksgatan 5. Det stora saluhalls-liknande varuhuset kommer att innehålla restauranger, matvaror, böcker och husgeråd, alla med italiensk inriktning. TakuTaku

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.