Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-07-11 07:22

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-ar-krogarna-i-stockholm-som-haller-oppet-i-sommar/

STHLM

Här är krogarna i Stockholm som håller öppet i sommar

Agnes Fröjd förbereder sallad. Många av de som bor i området jobbar hemifrån och hämtar mat på det nyöppnade crêperiet i Årsta.
Agnes Fröjd förbereder sallad. Många av de som bor i området jobbar hemifrån och hämtar mat på det nyöppnade crêperiet i Årsta. Foto: Nicklas Thegerström

Efter en ovanlig vår och tomma restauranger hoppas nu många krögare på sommaren. 

– Det kan bli en härlig sommar i Stockholm, säger Klas Ljungquist på Rolfs kök. Vi tror att många kommer stanna hemma och vilja stödja det lokala.

Många restauranger brukar hålla stängt under juli och augusti. Gästerna har åkt på semester och att lära upp extrapersonal kostar ibland mer än det smakar. I år är det annorlunda, och flera välkända Stockholms-restauranger väljer att hålla öppet. En av dem är Rolfs kök på Tegnérgatan i City, som stänger luncherna efter midsommar men håller öppet kvällstid de följande åtta veckorna.

– Vi tror inte att folk kommer att lämna landet i lika stor utsträckning, säger Klas Ljungquist som drivet restaurangerna Rolfs kök och AG tillsammans med Johan Jureskog. Förr i tiden var Rolfs kök alltid öppet på sommaren och i år är det ett bra läge att testa igen. 

Våren var tuff för deras krogar, men korttidspermitteringarna som infördes i samband med coronakrisen har gjort det möjligt att lägga ett sommarschema där de anställda kan turas om att ha semester och arbeta fullt. 

– Det gör att vi kan hålla sommaröppet med ordinarie personal, vilket vi ju inte kan i vanliga fall, säger Klas Ljungquist.

Nyöppnade Crêperie Rustique i Årsta planerar att hålla öppet i sommar, om gästerna kommer, säger ägaren Camilla Åkestam som serverar Henrik Appel, Emma Lind och hunden Lovis.
Nyöppnade Crêperie Rustique i Årsta planerar att hålla öppet i sommar, om gästerna kommer, säger ägaren Camilla Åkestam som serverar Henrik Appel, Emma Lind och hunden Lovis. Foto: Nicklas Thegerström

Restaurang Gastrologik, med två stjärnor i Guide Michelin, brukar hålla öppet under sommaren. 

– Det brukade vara vår bästa period, med mer utländska gäster än inhemska, berättar Jacob Holmström, en av krögarna. Men i år tyckte vi att vi hade råd att stänga tre veckor i sommar.

Covid-19-utbrottet gjorde att planerna fick ändras, och de kommer att ha kvällsöppet från midsommar och en bit in i augusti. Fast så mycket utländska gäster hoppas de inte på. 

– Vi har personal från hela världen i köket, och de blev bara glada över att vi inte stänger. De kan ju inte åka hem och ha semester som läget ser ut just nu, säger Jacob Holmström.

Restaurang Smak kommer också att hålla öppet, för första gången på tjugo år. 

– Jag tror att de som är hemma kommer att vilja gå ut, säger Adam Sandberg som är hovmästare. Vi har en uteservering, liten men mysig, där man kan hänga och ändå hålla avståndet till andra gäster.

Jonas Naddebo är kultur- och stadsmiljöborgarråd i Stockholm. Han tycker att det är positivt om det är fler restauranger och uteserveringar öppna än vanligt. 

– Den här sommaren kommer att se annorlunda ut, och att stockholmarna kommer att hemestra mer än vanligt, säger han. Då är det bra om man har fler platser att sprida ut sig på.

I sommar kommer många restauranger att hålla öppet som en effekt av coronakrisen. Restaurang Smak är en av dem.
I sommar kommer många restauranger att hålla öppet som en effekt av coronakrisen. Restaurang Smak är en av dem. Foto: Nicklas Thegerström

Kulturförvaltningen har fått ett samverkansansvar för kultur och evenemang, i det ingår även att på ett positivt sätt uppmana till att hålla avstånd och respektera restriktioner. 

– Från stadens sida vill vi vara möjliggörare, inte bromsklossar. Det kan handla om sådant som att vara snabbare med att utfärda tillstånd eller att hjälpa till att sammanföra aktörer för att få saker att hända, säger Jonas Naddebo.

Någon särskilt stor rusning efter att öppna nya uteserveringar tycks det dock inte vara i år. Björn Knutsson, gruppchef vid polisens rättsavdelning, arbetar med tillstånd och kan inte se att antalet ansökningar ökat i år.

– Vi får in ett par tre tusen ansökningar per år, och det är ungefär samma i år.

Jag tror att de som är hemma i sommar kommer att vilja gå ut på restaurang, säger Adam Sandberg som är hovmästare på Smak.
Jag tror att de som är hemma i sommar kommer att vilja gå ut på restaurang, säger Adam Sandberg som är hovmästare på Smak. Foto: Nicklas Thegerström

I början av maj öppnade Camilla Åkestam och hennes sambo Rodrigo Reyes Crêperie Rustique i Årsta. Tanken var att smyga igång verksamheten, men det blev snabbt populärt och nu hoppas Camilla Åkestam få tillstånd att utvidga uteserveringen. 

– Då kan vi få in fler gäster, men sprida ut dem mer. Det kostar mer att ha en större uteservering, men jag tycker det är värt det för att visa att man tar sitt ansvar. 

Camilla Åkestam och hennes sambo började renovera lokalen redan 2018 men en bygglovsprocess gjorde att det drog ut på tiden. Just när de var klara och hade berättat om planerna i den lokala Facebook-gruppen slog det nya coronaviruset till. 

– Vi bestämde oss ändå för att öppna på prov, och det har gått jättebra, säger hon. Folk verkar ha längtat efter det här, det är något nytt i en förort där det inte öppnar nytt så ofta.

Camilla Åkestams crêperie har flera rum, och är man en grupp kan man boka så att man får sitta avskilt.
Camilla Åkestams crêperie har flera rum, och är man en grupp kan man boka så att man får sitta avskilt. Foto: Nicklas Thegerström

Camilla Åkestam har sett att många av deras gäster verkar jobba hemifrån och gärna hämtar mat. 

– Jag tror att det går bättre för restauranger i förorten än för dem inne i stan just nu. Pandemin har gjort att folk stannar nära sina hem.

Än så länge är öppettiderna begränsade, men om de får logistiken med familj, bebis och restaurang att fungera hoppas de kunna öppna även kvällstid någon gång efter midsommar. 

– Vi tänker att vi ska tuffa på under sommaren. Skulle det plötsligt stanna av under juli så kanske vi stänger någon vecka – men det beror på gästerna, säger Camilla Åkestam.

En som tänker helt tvärt om är Danyel Couet som driver restaurang Allegrine inne i City. Han flyttar i stället ner verksamheten till Grå Gåsen på Gotland över sommaren.

– Jag tror inte på stark turism i Stockholm i sommar, det är ju ingen som vill komma hit. Även stockholmarna kommer att försöka försvinna så fort de kan, och vi kan inte slåss allihop om de få gäster som finns kvar. Jag hoppas att det blir bättre i höst i stället, säger han.

Läs mer: Tommy Myllymäki trotsar krisen – öppnar ny restaurang 

Läs mer: 5 skäl till att mat och matlagning hjälper dig under coronakrisen 

Ämnen i artikeln

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt