Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här är stockholmarnas favoritfrågor inför valet

Foto: Lotta Ekström

Mycket få stockholmare anser att de hett omdebatterade Slussen, Förbifarten och Bromma flygplats är valets viktigaste frågor. Det visar DN/Ipsos stora väljarundersökning.

Två procent nämner spontant Förbifarten som en viktig fråga, Slussen nämns av endast en procent – och Bromma flygplats kommer inte ens upp i en procent.

– Förbifarten, Bromma och Slussen kanske får orimligt stor uppmärksamhet, politikerna ägnar mer intresse åt de frågorna än vad väljarna verkar göra. Det är intressant att de inte kommer högre upp på listan trots all debatt om dem, säger Johanna Laurin Gulled, opinionsanalytiker på Ipsos.

Tycker stockholmarna helt enkelt att det är ganska ointressant?
– Ja, den slutsatsen tycker jag att man kan dra. Det är inte de frågor som stockholmarna nämner spontant som stora och viktiga, säger Johanna Laurin Gulled.

Topp tre när väljarna i Stockholms kommun spontant får ange vilken samhällsfråga eller politisk fråga som är viktigast för hur man ska rösta i kommunvalet är i stället skolan, 34 procent, sjukvården, 18 procent, och miljön, 16 procent.

På nationell nivå hamnar miljöfrågor först på sjätte plats.

– Att miljön kommer högre upp på stockholmarnas lista kan vara en förklaring till att Miljöpartiet är starka i Stockholm, säger Johanna Laurin Gulled.

En annan fråga som är av klart större betydelse för invånarna i Stockholms kommun än för väljare i riket i stort är bostadsfrågan. Sju procent av stockholmarna nämner denna fråga spontant, jämfört med en procent i riket.

– Att bostadsfrågan rankas högt är inte alls förvånande med tanke på den stora bostadsbristen, säger Johanna Laurin Gulled.

Flykting- och invandringsfrågan, som ökat i betydelse på riksnivå och nu rankas som den femte viktigaste frågan där, hamnar i rankningen för Stockholms kommun först på tolfte plats.

Varför det?
– Det är sannolikt så att väljarna inte kopplar den frågan till kommunalvalet, säger Johanna Laurin Gulled.

Den låga placeringen för flykting- och invandringsfrågan kan också vara en förklaring till varför Sverigedemokraterna har svårt att etablera sig här, menar Johanna Laurin Gulled, stockholmarna lägger inte så stor vikt vid deras hjärtefråga.

Hon påpekar också att en anledning till att en fråga hamnar långt ned på listan kan vara att stockholmarna är nöjda med situationen som den är.

Så genomfördes undersökningen

Ett representativt slumpmässigt urval invånare i Stockholms kommun 18 år och äldre har intervjuats per telefon. Totalt genomfördes 1 504 intervjuer under perioden 22 augusti till 1 september 2014.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.