Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här är Stockholms bästa cykelturer

Foto: Ingvar Andersson

En cykel och ett SL-kort är det enda som behövs. Sedan är det bara att rulla iväg på nya upptäckter i alla väderstreck runt Stockholm.

Att cykla är populärt, runt 100.000 personer lär trampa runt i Stockholm varje dag. De flesta tar sig till och från jobbet, men varför inte använda din cykel för att skapa lite semesterkänsla i vardagen.

Stockholm har en mängd utflyktsmål på cykelavstånd, allt ifrån slottsbesök till naturnära badvikar. Dessutom kan man ta med cykeln på pendeltåget om man inte orkar trampa hela vägen. Men man får inte kliva på tågen med cykel från T-centralen eller ta med den under rusningstrafik.

På Stockholms hemsida finns Cykelplaneraren, en interaktiv karta över cykelstråken där man kan skriva in sin sträcka och få väg och längd beskriven. Trafiken.nu har en karta över de regionala cykelstråken för den som gillar att åka långt.

Vet du inte vart du ska åka?

I boken ”Cykelpromenader” av Anna Fredriksson och Rolf Jönsson finns turer som går mellan olika pendeltågsstationer i en cirkel runt stan. Varje sträcka har en vägbeskrivning med förslag på olika stopp – fikapauserna är lika viktiga som cykelturen. Boken har också lagt slott, lantgårdar, fornminnen, mysiga restauranger och soliga bad som man kan besöka.

Väglaget är omväxlande, allt ifrån skogsstigar till asfalterade cykelvägar i tätorten. Varje etapp är runt två mil och man kan välja att cykla en eller flera sträckor, takten bestämmer du själv. Har man ork kvar är det bara att fortsätta att cykla ändå hem.

Har du ingen cykel kan du enkelt hyra en i Stockholm för en billig peng.

Turförslag ur ”Cykelpromenader”:

Från Årstaberg till Huddinge

Här följer man Mälarens strand från Liljeholmen förbi Vinterviken och ner till Sätra. Sträckan bjuder på bad från både klippor och stränder. Den fikasugna kan stanna på kaféerna Uddvillan och Lyran. Vid Alfred Nobels gamla svavelsyrefabrik (som nu är fik) finns ett fornminne, igensatta grottor som varit provsprängningshyttor.

Från Ulriksdal till Södra station

Njut av Hagaparkens natur med utsikt över Brunnsviken. På Haga slott kanske man ser en skymt av kronprinsparet Victoria och Daniel, och lilla Estelle. Fortsätt genom Lill-Jansskogen och över Gärdet. I Rosendals trädgård kan man stanna och fika. Ta sedan färjan till Slussen.

Från Årstaberg till Spånga

Den här turen är lite längre, 24 kilometer, och mer utmanande – Mälarens nordvästra strand är stundtals rejält backig och går genom den idylliska villabebyggelsen i Äppelviken, Ålsten och Höglandet. Pusta ut över en fika på Ålstensbryggan eller på Stockholms vackraste minigolfbana vid Kanaanbadet innan du tar pendeln hem igen från Spånga station.

Från Årstaberg till Sundbyberg

Längs Klarabergskanalen känner du stadens puls, men cyklar ändå på lugna stråk. Du passerar Pampas Marina och Huvudsta gamla slott där mordet på Gustav den III planerades. Vill du simma några längder finns den uppvärmda utomhusbassängen i Huvudstabadet, eller ta ett dopp från klipporna.

Från Flemingsberg till Drottningholm

Cykelturen startar i miljonprogramsområdet Flemingsberg och sedan tar man färjan från Slagsta till Ekerö, som bara tar 20 minuter. På Ekerö kan man njuta av Sveriges nordligaste bokskog och studera en genbank för äppelsorter vid det gamla träslottet Ekebyhov. Stanna för en fika på kungliga världsarvet Drottningholm. Avsluta turen med att ta båt in till Stockolms city med båt från Drottningholm.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.