Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här är Stockholmsböcker att njuta av i hängmattan.

Gärdet, Skeppsholmen, Gamla stan. Eller en bok om tunnelbanan eller ångbåtarna?

1. En guide till konsten i tunnelbanan och i den övriga SL-trafiken
Marie Andersson (text) och Hans Ekestang (foto)
Trafik-Nostalgiska Förlaget

Foto: Konsten i Stockholms tunnelbana fascinerar och är ett riktigt gratisnöje (förutsatt att man har löst biljett). Det har skrivits böcker om konsten på de 100 tunnelbanestationerna tidigare, men nu har författaren och konstvetaren Marie Andersson gått ett steg längre och även skrivit om den konstnärliga utsmyckningen på såväl bussterminaler som pendeltågstationer och Tvärbanan.

Boken är rikligt illustrerad med Hans Ekestangs bilder på de vackra röda jättetulpanerna på Högdalens t-baneperrong, på nyligen bortgångne Carl Fredrik Reuterswärds berömda revolver med knut på pipan på Täby centrums station och på uniformsmössan i målat träfanér i trapphallen på Rönninge pendeltågstation. I boken uppmärksammas såväl gammal som ny, tillfällig konst med exempel bland annat från Slussen som var först ut 1990.

2. Skärgården. Vägvisare från Örskär till Landsort
Ulf Sörenson
Balkong Förlag

Foto: Ulf Sörenson lämnar inget åt slumpen när han gör sina guideböcker. Nu har turen kommit till skärgården utmed Upplands och Sörmlands kust och det är en fullmatad guide han bjuder på, fullmatad med både text, bilder och kartor. Här finns namn man hör i sjörapporten, men även platser som återfinns i både litteraturen och viskonsten. August Strindberg lär ha kallat hotellbryggan i Dalarö för ”Porten till paradiset” och i boken finns en bild på den rödmålade stuga Strindberg hyrde 1892 där han gjorde kemiska experiment.

Sörenson skriver också om greve Albert Stenbock, som dog av hjärtslag när han klev i land på Ornö för att ta över Sundby gård 1894 och om Carl Anton Axelssons ”vals med alla måsarna uppe på Överbyberg”. Och självklart finns Evert Taubes Sjösala med i boken. Med mera, mycket mera.

3. Gamla stan. Slottet och Storkyrkan
Göran Söderström (text) och Rikard Larsson (foto)
Lind & Co

Foto: Göran Söderström och Rikard Larsson har skrivit flera böcker om Stockholm på var sitt håll. Nu gör det gemensam sak i Gamla stan med en guidebok som innehåller elva olika vandringar. Den inledande vandringen heter ”Gamla stan – staden mellan broarna” och Söderström & Larsson bjuder inte enbart på detaljer man kan se om man vandrar längs med gator och gränder utan även på intressanta detaljer inifrån husen. Bland annat det vackra kassettaket från 1580-talet en trappa upp på Stora Gråmunkegränd 5 och entréhallen i Södra Bancohuset, som pryds av en byst över Nicodemus Tessin den yngre. Läsaren får också njuta av vackra interiörer från Schantzska huset på Stortorget och Bartelska huset på Själagårdsgatan. Lägg därtill den gamla synagogan vid Tyska Brunnsplan, som så småningom ska inhysa Judiska museet.

4. Götgatan. Förr i tiden – nu för tiden
Maj Sandin
Trafik-Nostalgiska Förlaget

Foto: Götgatan har en spännande historia. Maj Sandin har promenerat Götgatan fram och tillbaka åtskilliga gånger och räknat ut att det är en sträcka på tre kilometer tur och retur. Författaren tar med läsarna på en spännande resa i historien och hon liknar Götgatan vid en gammal dam som hon blivit förtrogen med under en rad av år.

Boken består av tre delar. Först en allmän del med mycket nostalgi i text och bild där det bjuds på både trafik, demonstrationer, kravaller och bomber, men också på den årliga marschen som går från Björns trädgård till Globenområdet inför Hammarby fotbolls hemmapremiär varje vår.

Resten av boken är en beskrivning kvarter för kvarter längs den gamla damen. Det är ett riktigt smörgåsbord som dukas upp, inte minst från Gunnarsons konditori som blivit mångas samlingsplats.

5. Ljus på glas. Stunder i Stockholms stad med Axel och Vicke Malmström
Katarina Malmström och Mikael K Nilsson
Stockholmia förlag

Foto: Det är något visst med gamla svartvita fotografier och det är spännande att resa tillbaka i tiden med bildernas hjälp. Katarina Malmström har botaniserat bland tiotusentals negativ i det malmströmska bildarkivet. Katarina är barnbarn till Vicke och barnbarnsbarn till Axel Malmström och hon har tillsammans med Mikael K Nilsson valt ut 52 bilder tagna av dessa legendariska fotografer. Bilderna är från sent 1800-tal till 1930 och hela boken andas en stor portion nostalgi. Här finns det kungliga, det folkliga, det sportsliga och det politiska. Vicke Malmström var på plats på Centralen när de amerikanska filmstjärnorna Mary Pickford och Douglas Fairbanks kom till Stockholm 1924 och här finns pappa Axels bild från det så kallade arbetartåget i februari tio år tidigare plus ytterligare 50 historiska ögonblick.

6. Ladugårdsgärde. Historia händelser hembygd
Ulf Wickbom
Vulkan förlag

Foto: Ladugårdsgärde har en mångfacetterad historia. Gärdet har använts som såväl landningsbana som samlingsplats för arbetarrörelsen. Lägg därtill både gymnastikuppvisning, utställningsområde för Stockholmsutställningen 1930, truppmönstringar och jordbruksmark.

Författaren av denna skrift har tagit litteraturen till hjälp. Han berättar om hur en 20-årig August Strindberg med skådespelarambitioner begav sig till Ladugårdsgärde för att deklamera utan att störa sin omgivning. Wickbom beklagar med rätta att det förekommer viss förvirring när det gäller namnfrågan: ”Jag bor på Gärdet och rastar min hund på Gärdet”.

Förutom detta finns mycket att läsa; bland annat om Hjalmar Branting, flygarbaronen Calle Cederström och Herman Göring i skriften, rikt illustrerad med bilder och kartor från förr.

 

7. Skulpturerna på Lustholmen. Skeppsholmens konst i det fria
Rikard Larsson
Bokförlaget Langenskiöld

SFoto: äg ”Skeppsholmen och modern konst” och de flesta tänker säkert i första hand på Moderna museet och i andra hand på Niki de Saint Phalles och Jean Tinguelys färgsprakande skulpturgrupp ”Paradiset”, som donerades av konstnärsparet 1971. Men (utomhus)konsten på Skeppsholmen är så mycket mer. Det har författaren tagit fasta på i sin senaste guidebok. Larsson har tidigare publicerat guideböcker om Haga, om konsten i Västertorp och om portalerna i Gamla stan.

Några av verken på Skeppsholmen är svåra att upptäcka. Som Thomas Woodruffs sista verk ”Louisa” från 1987; ett exempel på jordkonst. Här finns också ”Den sista cigaretten”, Erik Dietmans monument från 1988 över en cigarettfimp med avbrända tändstickor i brons på monumentets topp med en uppställd stege för den som vågar klättra upp.

8. Smaka på historien. Människor och måltider ur det förflutna
Katarina Schoerner Carr (text) och Örjan Klein (recept)
Stockholmia förlag

Foto: Hur åt man i Stockholm på 1500-talet? Den frågan får man svaret på i denna välmatade (om uttrycket tillåts) bok, som inte enbart beskriver 1500-talet utan även de påföljande två seklerna. Men boken bjuder inte bara på historia utan även på moderna recept signerade Örjan Klein.

Boken ska enligt förordet kunnat läsas som en historiebok från första till sista sidan, som en kokbok med de drygt 20 menyerna och över 100 recepten eller som både och. Här finns recept på lammgryta med russin, kapris och persiljerötter liksom ugnsbakade citronäpplen med rostade nötter, kanel och hallonmos. Några av rätterna har ovanliga namn; som sjuskinnsgröten, som mycket väl kan ha ätits av Gamla stans vindragare på 1500-talet eller maskrosbladsoppan i kapitlet om regalskeppet ”Vasa”. Men besättningen hann nog inte så långt.

9. Solidaritet syskonskap. Helga Henschen och Tensta tunnelbanestation
Redaktör: Berit Skogsberg
Helga Henschens Vänner

Foto: Konstnären Helga Henschen (1917–2002) har en egen vänförening, som nu gett ut en skrift om konstnären med inriktning på Tensta tunnelbanestation, som invigdes för drygt 40 år sedan. Här berättas om hur konstnären under tre år arbetade med utsmyckningen av stationen och det var stundtals mycket krävande. Inte minst då allt material skulle flyttas och de som arbetade med den tidigare 180 meter långa och skrovliga bergväggen. I början av byggtiden fick de använda bygghissen, men när den riktiga hissen installerades fick den endast användas av tjänstemän och ”höjdare”.

I skriften finns bilder på många detaljer, men också en genomgång av de 19 sprutlackerade plåtskyltarna i granna färger med text på olika språk. Det är broderskap på franska, lojalitet på kinesiska och solidaritet på finska med flera.

10. Med ångbåt från land till stad. Ångbåtslinjer i Mälardalens jordbruksområden 1860–1950
Lennart Rydberg
Stockholmia förlag

DFoto: et är något visst med gamla båtar i alla fall och särskilt då ångbåtar. Författaren Lennart Rydberg konstaterar att ångbåtsepoken är över, men visst finns det en flotta av vita båtar i Stockholm med omnejd. Lennart Rydberg skildrar här ångbåtstrafiken historia, men inte i hela riket utan i Mälardalen. Han skriver om ångans betydelse för att knyta ihop Stockholm med landsbygdsområdena i Mälardalen och på så sätt transportera jordprodukter som säd och hö till Munkbrohamnen. Båtarna användes flitigt. De (sön-)dagar de inte fraktade jordbruksprodukter kunde de nyttjas för rena nöjesresor både till skärgården och ut på Mälarens vatten.

Boken innehåller en mängd bilder, i huvudsak svartvita på alltifrån ångbåtar och besättningar till fraktsedlar, turlistor och torgförsäljare i Gamla stan.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.