Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här är Sveriges populäraste hundar

En labradorvalp.
En labradorvalp. Foto: AP

Chihuahuan är gigantisk.

Åtminstone i Stockholm, där Paris Hilton-effekten hotar att slå ut Sveriges populäraste hund, labradoren, från förstaplatsen.

Labrador retriever är Sveriges vanligaste hund, visar ny statistik från Jordbruksverkets hundregister.

Tätt efter följer jämthund, golden retriever och schäfer – alla jättar i jämförelse med den lilla jycke som intar femte plats: chihuahuan.

Men i Stockholm är chihuahuan nästan lika stor som labradoren. Här finns totalt 1361 chihuahuor, jämfört med 1382 labradorer.

Enligt Svenska Kennelklubben är Paris Hilton-effekten orsaken till chihuahuans storhet i Stockholm.

– Hon skapade den under 2000-talet när hon skaffade en liten hund och den effekten lever fortfarande kvar, säger Hans Rosenberg, presstalesman på Svenska Kennelklubben.

Överhuvudtaget är småhundar mer populära i Stockholm än i resten av landet. Även det kan delvis tillskrivas Paris Hilton, menar Hans Rosenberg.

– I och med att det inte fanns tillräckligt mycket chihuahuor gick intresset över till mopsar, fransk bulldogg och bostonterrier och liknande.

Men också storleken har betydelse.

– När man bor i storstad skaffar man en liten hund. Det är enklare med motionen, de tar inte lika mycket plats, är lätta att hantera och lätta att ta med, säger Hans Rosenberg.

Jämthunden, landets näst mest populära hund, finns inte ens med på tio-i-topp-listan i Stockholm.

– Jämthunden är en väldigt vanlig ras främst i de län där man jagar älg och vildsvin. Där är den först och främst en arbetande hund och sedan sällskapshund, säger Hans Rosenberg.

Populäraste hundnamnen 2014

Hundnamnens tio-i-topp

1) Molly

2) Bella

3) Ludde

4) Wilma

5) Bamse

6) Charlie

7) Ronja

8) Sigge

9) Alice

10) Rocky

(TT)

Källa: Jordbruksverket

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.