Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-26 10:03

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-blir-det-p-forbud-for-elsparkcyklar-i-stockholm/

STHLM

Här blir det p-förbud för elsparkcyklar i Stockholm

Foto: Hampus Andersson

Nu vill Stockholms stad få bukt med de problem invånarna ser med de allt populärare elsparkcyklarna. Bland annat blir det förbjudet att parkera dem på flera platser.

Rätta artikel

Trafikborgarrådet Daniel Helldén ska inom kort teckna avtal med elsparkcykelföretagen om att de att inom 120 minuter ska flytta på elsparkcyklar som parkerats trafikfarligt eller hindrande. 

Dessutom blir det p–förbud på flera centrala platser, till exempel Medborgarplatsen, Odenplan och Sergels Torg. Samtidigt åtar sig staden att avsätta mark för så kallade hotspots där stockholmarna kan låna eller återlämna fordonen.

I dag finns enligt trafikkontoret cirka 2.000 elsparkcyklar på Stockholms gator. Men det blir fler – två av företagen har sagt att de kommer att utöka sin verksamhet till våren och nya företag är på gång.

Nyligen skrev DN om en undersökning som Demoskop har gjort åt Stockholms handelskammare. Den visade att drygt hälften av stockholmarna är skeptiska till det nya fenomenet elsparkcyklar för uthyrning. Mest negativa är personer som har fyllt 65.

– Nya fossilfria transporter som underlättar stockholmarnas mobilitet är något positivt, säger trafikborgarrådet Daniel Helldén (MP). Foto: Claudio Bresciani/TT

Men Daniel Helldén är i stort positiv.

– Nya fossilfria transporter som underlättar stockholmarnas mobilitet är något positivt. Vi ser hur elsparkcyklarna snabbt har blivit populära bland stockholmarna. Samtidigt har vi sett att det finns utmaningar och problem med elscootrarna, inte minst i hur de har stått parkerade och hur snabbt de har körts på trängre utrymmen, säger han.

 

Läs mer: Hon slängde elsparkcykel i vattnet – då ville företaget värva henne