Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-01-29 03:39

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-blir-livsmedelsavfall-nasta-generations-mat-och-material/

Amparo Jiménez Quero extraherar fiber ur vetekli för att ta fram ett kosttillskott som gör bröden både nyttigare och mer hållbara, tillsammans med Francisco Vilaplana på KTH.
Amparo Jiménez Quero extraherar fiber ur vetekli för att ta fram ett kosttillskott som gör bröden både nyttigare och mer hållbara, tillsammans med Francisco Vilaplana på KTH. Foto: Beatrice Lundborg
STHLM

Här blir livsmedelsavfall nästa generations mat och material

KTH-forskaren Francisco Vilaplana leder jakten på outnyttjade livsmedelsrester. Skal av ris, havre och vete, äppelrester, svamprens och kaffesump förädlas för att blir nya livsmedel och material.

– Vi försöker hitta nya strömmar av restprodukter som vi kan göra något bättre av, säger Francisco Vilaplana, universitetslektor i bioteknik, KTH.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in
Bild 1 av 5 ”Att göra en sådan här liten push för att öka kostfiberkonsumtionen har en stor, stor påverkan på folkhälsan och hela samhället”, säger Francisco Vilaplana.
Foto: Beatrice Lundborg/DN
Bild 2 av 5 Svamprester, sockerbetsmassa, vetekli och äppelrester är bara några av restprodukterna som förädlats i KTH-labbet.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 3 av 5 ”Vi försöker hitta nya strömmar som vi kan göra något bättre av. Vi jobbar mycket med spannmål, som vetekli, majskli, risskal, saker som bränns eller blir djurfoder”, säger Fransisco Vilaplana, som forskar tillsammans med Amparo Jiménez Quero.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 4 av 5 Solja Pietiäinen på SLU använder en farinograf för att mixa ingredienserna med kosttillskottet precis så länge att degen blir optimal.
Foto: Beatrice Lundborg
Bild 5 av 5 ”Jag har säkert bakat över 300 limpor vid det här laget”, säger Solja Pietiäinen, forskare på SLU.
Foto: Beatrice Lundborg