Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här bor de som styr Stockholm

Grafik: Maria Westholm

Mer än hälften av alla som valdes in i kommunfullmäktige bor i Stockholms innerstad. I och med det skulle innerstaden teoretiskt sett kunna få en egen majoritet, visar DN:s sammanställning av kandidaternas hemadresser.

Socialdemokraterna bor över hela kommunen. Detsamma gäller vänsterpartisterna. Resten av partierna har mindre spridning av sina mandat. Centerpartiet har till exempel två personer på Södermalm och en person i söderort. Kristdemokraterna har båda sina mandat i innerstan, en person på Östermalm och en person på Norrmalm.

DN Stockholm har gått igenom var alla invalda kommunfullmäktigeledamöter i Stockholm bor. Genomgången visar att drygt hälften av representanterna i kommunfullmäktige bor innanför tullarna.

Söderförorterna är också väl representerade, där bor en stor del av representanterna för den rödgrönrosa majoriteten.

Vänsterpartiet är tillsammans med Socialdemokraterna det parti som har flest representanter från yttre västerort. Bromma stadsdelsområde, med drygt 61 000 invånare, har fyra representanter.

Södermalm är Stockholms politikertätaste stadsdel. Där bor 19 av 101 kommunfullmäktigeledamöter, vilket innebär att antalet ledamöter mellan Slussen och Gullmarsplan är fler än det totala antalet Kristdemokrater, Centerpartister och Folkpartister i stadshuset.

Anders Lidström, professor i statsvetenskap vid Umeå universitet, har inte sett några studier på området tidigare.

– Jag känner inte till att det finns någon forskning som sysselsatt sig med den här frågan. Det är ganska svårt att säga om det har någon betydelse eftersom det finns så många faktorer som spelar in angående vad man gör som lokalpolitiker, säger Anders Lidström.

Det viktigaste för politikerna och deras representation är snarare förmågan till empati och inlevelse, säger Anders Lindström.

– Det tror jag att alla politiker behöver för att fungera som representanter. Men då leder det till nästa fråga – kräver det att man bor där? Det är mycket svårare att svara på det, säger han.

Anders Lidström tror visserligen att det spelar in var man bor, men att det snarare är en del av politiken än en grund för den.

– Ledamöternas politiska värderingar spelar naturligtvis också en stor roll. Värderingarna påverkar vilka problem man ser i området där man bor och vad som är viktigt, säger han.

Spelar det någon roll var du bor?

Ann-Katrin Åslund, FP, Spånga

För mig är det viktigt. Jag känner att jag är fast förankrad både eftersom jag vet hur det ser ut och vad som händer om man ändrar i trafiken, exempelvis. Man har ansvar för hela staden, men det är viktigt att det finns personer med lokalkännedom både om den fysiska miljön och om personerna som bor där.

Torun Boucher, V , Södermalm.

Jag tror att det spelar roll var våra politiker bor. Jag är född och uppvuxen i innerstan, men mina kolleger bor ju överallt i kommunen, och det ovärderligt om man vill ha sakkunskap om området. Och det har ju vi. Att vårt borgarråd bor i Rinkeby betyder naturligtvis jättemycket, hon känner folk och folk vet att de kan påverka.

Karin Wanngård, S, Vällingby.

Ja, vi är ju ett parti som tar ansvar för hela stan, och det är positivt att vi har en bra spridning i fullmäktigegruppen. Jag vet att det är viktigt att ha olika erfarenheter och bakgrund, och då kan bostadsorten vara en del som först fram i det politiska samtalet. Jag tycker faktiskt att vår fullmäktigegrupp ser ganska bra ut.

Sissela Nordling Blanco, Fi, Skärholmen.

Det är jätteviktigt ur demokratisk synpunkt att det finns en bred representation. Politiken måste bli bättre på att fånga upp människor från olika delar av staden och att makten fördelas jämlikt bland människor. Det finns en underrepresentation av utländsk härkomst och av lågavlönade kvinnor. Det påverkar politiken.

Erik Slottner, KD, Kungsholmen.

Nej, det tror jag inte. Man driver de värderingar och partiprogram som man tror på oavsett var man bor. Jag är uppvuxen i Kalmar, Linköping och Nya Zeeland. Sedan har jag bott på Kungsholmen, men i mitt politiska uppdrag är jag noga med att jag representerar hela Stockholm, aldrig driva Kungsholmsspecifika frågor.

Awad Hersi, MP, Tensta.

Det har en betydelse på många sätt. Dels är det det mänskliga planet. Närheten har alltid betytt någonting i mänskliga samhällen. Det som är nära oss tenderar att röra oss mer. Det är allmänmänskligt. Även under grekernas tid var det så. För att man ska vara en bra representant är det viktigt att man har nära kontakt med närsamhället.

Per Ankersjö, C, Södermalm

Det kanske påverkar lite, precis som många parametrar gör. Jag tror att det är väldigt många olika saker som påverkar politiken utifrån kommunfullmäktigeledamöternas olika erfarenheter. När man, som jag, har barn så vill man ju inte flytta på barnen i onödan. Jag är inne på att jag skulle kunna flytta till andra delar av staden.

Maria Danielsson, SD, Hägersten.

Jag tror att det har en viss inverkan eftersom det är den omgivningen man ser varenda dag. Men samtidigt tror jag att det har större inverkan för politiken varifrån man kommer, om det är ett villaområde eller ett miljonprogramsområde. Jag tror att man är mindre påverkbar som vuxen. De stora intrycken påverkar nog mer som barn.

Jennyfer Valgelata, M, Vällingby.

Min utgångspunkt är att vi är en stad och att vi gemensamt arbetar för att staden ska vara så bra som möjligt, oavsett var man bor eller vilken del man representerar. Det är bra med lokalkännedom i nämnderna, fullmäktige och bolagen. Det behöver inte bara bero på var man är uppväxt eller tillbringat sitt liv

Rättelse 2014-10-18 13:07
På kartan saknas Folkpartiets Jan Jönsson från Skärholmen.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.