Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här börjar Estelle på förskolan

Foto: Jonas Ekströmer/TT

Det var en förväntansfull kronprinsessfamilj som hand i hand promenerade in på förskolan Äventyret i Danderyd. Intresset för 2,5-åriga Estelles förskolepremiär var massivt och ett stort medieuppbåd trängdes ute på gården.

– Det känns väldigt spännande, sade kronprinsessan Victoria inför den första förskolelämningen.

Omkring 45 journalister och fotografer, från såväl Sverige som andra europeiska länder, fanns på plats för att föreviga entrén. Kronprinsessparet berättade att de blivit rekommenderade förskolan av vänner, vars barn Estelle också känner.

– Vi har varit här och tittat och hon verkar trivas väldigt bra, sade prins Daniel.

Förskolan tillämpar Friluftsfrämjandets koncept ”I ur och skur”. I korthet innebär det att barnen är utomhus mycket och får lära sig om naturen och miljön.

– De har en pedagogik som jag ser som väldigt sund, sade kronprinsessan.

Prunkande planteringslådor utanför den gula sekelskiftesvillan ger en bild av förskolans inriktning. Som föräldrar uppmanas nu Victoria och Daniel att förse sin dotter med varma och tåliga kläder, samt skicka med matsäck när det är dags för utflykter. Med sig den här dagen hade Estelle en vinröd liten Kånken-ryggsäck, innehållandes ”hemlisar” som föräldrarna inte ville avslöja.

Men inte bara friluftsprofilen och vännerna har påverkat valet av förskola. Säkerhetsaspekten har också funnits med, säger hovets informationschef Margareta Thorgren.

– Säpo har varit involverat för att det ska vara tryggt. Att det är en liten förskola gör det också enklare.

Kronprinsessparet har enligt Thorgren en stark önskan om att deras dotters förskoletid ska bli så ”vanlig” som möjligt och inte olik andra barns för att Estelle är en prinsessa.
”Ska det bli roligt?” frågade Prins Daniel Estelle och fick en glad nick och ett ja till svar innan de avvek från reportrarna och gick in på Äventyret.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.