Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-06 07:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-borjar-lillys-langa-resa-i-varden/

STHLM

Här börjar Lillys långa resa i vården

Bild 1 av 6 Lilly, lillasyster Lillan och mamma Susanna ­lämnar hemmet i Västerhaninge. De ska strax köra i väg mot universitetssjukhuset i Linköping där Lilly ska få sin cellgiftsbehandling dagen därpå. Eftersom hon kan bli kvar på sjukhuset i uppemot en vecka har familjen packat ordentligt.
Bild 2 av 6 ”Läkarna garderar sig alltid med att säga saker som att ’hon med största sannolikhet kommer att bli frisk’. Det handlar ju om mitt barn. Jag vill bara att någon ska lova mig att allt kommer att bli bra igen”, säger Lillys mamma Susanna Roupé.
Bild 3 av 6 Det är en av sommarens varmaste dagar och i brist på luftkonditionering har Jonnie rullat ner bilfönstren. Telefonens GPS visar 2,5 timmar till Linköping. Men för att resan ska bli uthärdlig för Lilly gör familjen flera stopp längs vägen. Väl framme, efter 4 timmar, får de en snabb rundtur på bancanceravdelningen innan det är dags att sova.
Bild 4 av 6 Dagen efter är familjen tillbaka på sjukhuset. Lilly vägs och mäts inför narkosen då hon ska få cellgifterna. Lillan, som sällan lämnar storasysterns sida, väntar på sin tur.
Bild 5 av 6 Barnsjuksköterskan Anneli Wärdig kramar Lillys hand efter att hon plötsligt börjat kippa efter luft, en ofarlig reaktion på att kroppen når ett visst sömndjup.
Bild 6 av 6 "Ibland går allt för snabbt och då hänger inte jag med. Då brukar jag gnälla”. Lilly beskriver hur det brukar vara på sjukhus. Här med pappa Jonnie Roupé.

I fjol fick Susanna och Jonnie Roupé ­beskedet alla föräldrar fruktar: deras treåriga dotter Lilly hade drabbats av cancer.

Diagnosen blev början på en lång kamp mot sjukdomen – och för Lillys rätt till vård.

Trots att familjen bor i Stockholm tvingas de åka i timmar till andra län för behandling ­eftersom sjuksköterskebristen nästan halverat antalet vårdplatser på barnonkologin i länet.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in