Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här får flyktingbarnen lära sig simma

Simkunnigheten hos ensamkommande flyktingbarn är låg, därför bjuder Huddingehallen in till simskola.

– Alla måste lära sig att simma, var du än kommer ifrån, säger David Roberts, simlärare.

Några förväntansfulla pojkar sitter vid bänkarna i simhallen inne på Huddingehallen. De lyssnar uppmärksamt på simlärarnas instruktioner och väntar på att få starta dagens simlektion. Några av killarna kommer från Afghanistan och har bara varit i Sverige i några månader. För många av dem är dagens simpass det som de ser mest fram emot under veckan.

Foto: Roger Turesson

Eid Mohammad är 16 år och kommer från Afghanistan. I dag hoppar han från trampolinen ner i djupt vatten, något han aldrig skulle ha vågat göra tidigare.

– Innan jag kom till Sverige visste jag inte hur man simmade, men det har jag lärt mig nu, säger han.

Huddinge kommun står bakom ett projekt där ensamkommande barn ska få lära sig att simma. Många barn kommer från länder där det inte finns något närliggande hav och många har aldrig satt sin fot i vatten innan de kom till Sverige.

– Det är väldigt få barn som kan simma och det har vi sagt till skolorna. Barnen kan inte heller få betyg i idrott om de inte kan simma, säger Ulla Blomberg, på resurscentrum för nyanlända i Huddinge kommun.

Simskolan i Huddinge lär ensamkommande flyktingar att simma tre gånger i veckan. Simlärarna David Roberts och Ellinor Ahola Eriksson anser att det finns ett stort behov av att lära nyanlända simma.

– Vi måste få ungdomarna att förstå att vatten är säkert. De flesta människor drunknar när de får panik. Därför är det mycket fokus på att lära ungdomarna att flyta, säger David Roberts.

Foto: Roger Turesson

Till det yttre ser pojkarna vuxna ut, men de blir som barn när de plaskar i vattnet och leker med varandra. Fahim Fazly ligger i vattnet med en platta och försöker lära sig att flyta. Han är också 16 år, från Afghanistan och har bott i Sverige i tre månader och pratar knappt någon svenska eller engelska.

– Jag har väldigt kul här och får träffa många kompisar, säger han.

Ungdomarna får lära sig hur man gör volter under vattnet och att dyka från poolkanten.

– De vill verkligen vara här. De är hjälpsamma och bryr sig om varandra. Pojkarna provar allting, säger simläraren David Roberts och skrattar.

Det finns även andra badhus i Stockholms län som anordnar simskolor för ensamkommande flyktingbarn. Ett av badhusen är Järfälla simsällskap. Där är det barn från årskurs två upp till årskurs nio som får lära sig att simma. Som DN tidigare har rapporterat om har flera badhus polisanmält sexuella trakasserier. Men varken Huddingehallen eller Järfälla simsällskap har upptäckt något sådant på sina badhus.

– Vi lär barnen badkultur, hur man beter sig i en simhall och vilka rutiner och regler som gäller i ett badhus. Vi har inte haft några trakasserier här, säger Malin Bengtsson, breddansvarig på Järfälla simsällskap.

Hon betonar också att det är viktigt för barnen att komma in i samhället och det gör de genom olika aktiviteter.

– Jag ser gärna ungdomar i en organiserad verksamhet. Jag tror det är viktigt att man har rutiner, då har man något att hänga upp livet på, säger Malin Bengtsson.

Foton i text: Roger Turesson

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.