Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här får invånarna själva bestämma

Kerstin Bergendal har hittat flera viktiga spindlar i det nät av föreningar och granngrupper som finns i Hallonbergen. Aina Lamrell känner många av dem som bott länge i stadsdelen. Båda har haft många givande diskussioner om byggklotsarna i den modell som arbetats fram.
Kerstin Bergendal har hittat flera viktiga spindlar i det nät av föreningar och granngrupper som finns i Hallonbergen. Aina Lamrell känner många av dem som bott länge i stadsdelen. Båda har haft många givande diskussioner om byggklotsarna i den modell som arbetats fram. Foto: Anette Nantell

Invånarna i Hallonbergen är med och planerar hur stadsdelen ska byggas ut i ett unikt projekt där konst, stadsplanering och gräsrotsdemokrati möts. Om invånarna får som de föreslår flyttas en ny stadsdel från en högt älskad park.

När det ska byggas nya bostäder brukar politiker och planerare ägna flera år åt planering och formella möten. Sedan blir det protester från grannarna när byggkranarna kommer inrullande. I framtidsplanerna för stadsdelarna Hallonbergen och Ör i Sundbyberg finns sedan länge bostäder för flera tusen nya invånare, men tankarna på nya hus i grönskan har inte gått hem hos invånarna.

Sundbyberg stoppade den pågående planprocessen och konstnären Kerstin Bergendal som arbetat med många offentliga interventioner i Danmark anlitades för att genomföra ett helt annat slags stadsplaneprocess. Med ryggsäck och videokamera har hon gått runt i Hallonbergen, talat med invånare om vardagsliv och framtidsvisioner och lagt deras tankar på nätet.

– Politiker betraktar sällan medborgare som reella medspelare. Men det finns mycket kunskap och en väldig kraft i ett miljonprogramsområde om människorna får en chans att vara med, säger Kerstin Bergendal.

Det finns en stark lokalpatriotism i stadsdelen och många har bott här sedan den byggdes för omkring 40 år sedan.

– Centrum är stökigt och sönderslaget. Men det är väldigt fint mellan bostadshusen och det finns massor av aktiviteter här, säger Aina Lamrell, som varit aktiv i en rad föreningar, Nu är hon motor i sygruppen och har deltagit mycket i diskussionerna om vad som borde göras i Hallonbergen.

– De borde bygga ett rejält höghus i centrum med fin utsikt. Höghuset skulle spara mycket parkmark åt oss, tycker Aina Lamrell.

Höghuset är en av många klotsar på den stora modell av Hallonbergen och Ör som Kerstin Bergendal arbetat med. Politiker, byggherrar, föreningsmänniskor och helt vanliga invånare har på möten fått vara med och flytta alla klotsar som står för nybyggen i den stora modellen.

– De har åkt hit och dit allt eftersom det funnits någon som vill flytta dem. För många är det en överraskande tanke att få reda på att planering ju bara är ett slags bilder man kan ändra på rätt länge, säger Kerstin Bergendal.

Robert Chako som växt upp i Hallonbergen och flyttat tillbaka efter flera studieår utomlands vet inte riktigt var han tycker det ska byggas. Han engagerade sig i projektet som bär namnet ”Park lek ll”, för att han dagligen ser hur lite det finns för unga människor att göra.

Han skulle gärna se ett hus som en samlingsplats på Hallonbergens högsta topp.

– Här låg Toppstugan. Vi brukade samlas här för att grilla, berättar Robert Chako och visar den nedgångna plan där stugan låg. Barnbassängen är sedan länge asfalterad och flera av de parksoffor som finns kvar är för trasiga att sitta på.

– Det skulle absolut gå att skapa en samlingsplats i ett hus här. De unga skulle kunna göra mycket själva så blir det billigare och ingen slår sönder det, säger Robert Chako som bortsett från bristen på samlingsplatser prisar stadsdelen.

– Jag bor i Hallonbergen i Sundbyberg i världen, säger han.

En viktig förändring på den version som invånarna och Kerstin Bergendal arbetat fram jämfört med kommunens planer är att en ny stadsdel som planerats ligga i de populära parkområdena flyttats till en av de två breda vägar som går som diken mellan stadsdelarna. Invånarna visar i modellen att en av vägarna gott kunde grävas upp och ersättas med ett bostadsområde.

Konstverket ”Park lek ll” ställs i höst ut i Marabouparkens konsthall och det blir en rad diskussioner och andra inslag om stadsplaneringen som en del av konstnärens process. Sedan drar sig konstnären tillbaka och låter politiker och invånare arbeta vidare med planen.

– Jag kan bara göra skillnad i början av planeringen. När den går över i en mer konkret fas är det dags för ingenjörer och arkitekter och ekonomer att ta över. Men kanske, kanske ska de då följa de program som de boende medverkat till. Så det är djärvt av Sundbyberg att genomföra det här. De som deltagit i projektet hoppas ju på att man fortsätter att vara lika modig, säger Kerstin Bergendal.

Här bor 7 000 människor

Hallonbergen har troligen fått sitt namn för att här en gång fanns ovanligt mycket hallonsnår. Berget förvandlades till bostadsområde på första halva av 1970-talet och har i dag drygt 5 000 invånare. Grannen Ör byggdes omkring tio år tidigare och har i dag runt 2 000 invånare, Hallonbergen och Ör domineras helt av hyresrätter som ägs av allmännyttiga Förvaltaren. Den som vill ta del av invånarnas idéer om framtiden kan gå in på parklek.com

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.