Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här föds ett nytt parti mitt i City

Säljaren Tobias Mårtensson, 26, ledarskapsutvecklaren Hans Karlsson, 63, och affärsutvecklaren Daniel Butnariu, 26, har aldrig tidigare engagerat sig partipolitiskt men vill gärna vara med och skapa ny politik. - Det är spännande att få vara med från början och forma ett parti, framför allt när man utgår från värderingar, i stället för ideologi, säger Hans Karlsson.
Säljaren Tobias Mårtensson, 26, ledarskapsutvecklaren Hans Karlsson, 63, och affärsutvecklaren Daniel Butnariu, 26, har aldrig tidigare engagerat sig partipolitiskt men vill gärna vara med och skapa ny politik. - Det är spännande att få vara med från början och forma ett parti, framför allt när man utgår från värderingar, i stället för ideologi, säger Hans Karlsson. Foto: Nicklas Thegerström

Nya partiet Initiativet vill inte bara förändra politiken utan hela dess form. På politiska labb runt om i Stockholm bjuds allmänheten in för att rösta fram partiprogrammet.

– Det måste vara roligare och enklare att jobba politiskt, säger partiledaren Michael Wernstedt (IN).

VAL 2018

Några politiska långbänkar finns inte tid för i start-uplokalen i City. Ett tjugotal personer har via Facebook hittat till det politiska labbet och ska på rekordtid skapa ett nytt partiprogram. En lista på visioner och reformförslag har mejslats fram i tidigare labb. Inom tre timmar ska reformer för social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet röstas fram.

– Förslagen knådas därefter av en mindre grupp och går ut på remiss på Facebook i två veckor. Sedan röstar medlemmarna via en Doodle-länk (ett digitalt omröstningsverktyg, red anm), minst 50 procent måste stå bakom ett förslag. Vi vill ha ett levande partiprogram som förändras, säger Niclas Ihrén. 

Han är 51 år, civilingenjör och ansvarig för kvällens labb om planetpolitik. Majoriteten av deltagarna är unga män, de flesta akademiker och entreprenörer utan partipolitisk erfarenhet.

Jag har inte känt att något parti har en kostym som jag är beredd att kränga på mig. Här är jag med och syr kostymen.

– Jag har inte känt att något parti har en kostym som jag är beredd att kränga på mig. Här är jag med och syr kostymen, den ska vara ledig, lätt att ta på och av, säger Niclas Ihrén.

Eftersom partiets kärna är att alla ska utforma politiken råder åtminstone ytlig konsensus kring det mesta. Framför allt att årets valstartfält behöver utökas. 

– Jag är intresserad av sättet att skapa politik på. Idén med medskapande och att allas idéer ska lysas igenom. I andra partier råder partipiskan. Du trycker på en knapp för något en partistyrelse bestämt, det tycker jag är fel, säger Theo Jaekel, 30, människorättsjurist.

Bibliotekarien Kristina Movald, 65, är en av de tre kvinnor som hittat hit.

– Jag hörde om det på radions P1 och kände direkt att det här är för mig. Jag har värvats av andra partier men där är det bara gubbar som pratar. Jag arrangerar demonstrationer för fattigpensionärer, pensionsfrågan gäller två miljoner väljare, säger Kristina Mowald.

Kristina Mowald, 65, är bibliotekarie och hittade till det politiska labbet via radions P1. Niclas Ihrén, 51, leder Initiativets labb om planetpolitik där alla bjuds in för att diskutera och rösta fram partiprogrammet.
Kristina Mowald, 65, är bibliotekarie och hittade till det politiska labbet via radions P1. Niclas Ihrén, 51, leder Initiativets labb om planetpolitik där alla bjuds in för att diskutera och rösta fram partiprogrammet. Foto: Nicklas Thegerström

Hon ingår i den sociala hållbarhetsgruppen vars diskussioner utgår från de globala FN-målen. De vill se en aktiv skattepolitik för en ökad medelklass och minskad ojämlikhet och landar i förslag om medborgarlön och att använda Metoo-rörelsen som katalysator för ökad jämställdhet. 

Vid andra bord diskuteras hur människan kan ses en resurs i stället för en belastning, liksom vikten av att minska klimatavtrycket och skapa ett grönt och hälsosamt tillväxtbegrepp. Partiets mantra är ”välmående människor på en välmående planet”.

Förebild är danska partiet Alternativet som startades 2013 av tidigare kulturministern Uffe Elbaek. På bara två år fick det grönt socialliberala partiet 4,8 procent av rösterna och hamnade i folketinget.

– Jag blev inspirerad av danska Alternativet. Wow, äntligen någon som gör något nytt i politiken, säger partiledaren Michael Wernstedt.

Han är en 35-årig jurist och barnbarn till Nina Lagergren som är halvsyster till Raoul Wallenberg. Han var tidigare verksamhetschef på Raoul Wallenberg Academy som håller ledarskapsutbildningar för ungdomar, men hoppade av organisationen när han insåg att han var bättre på att bygga än att förvalta. Nu bygger han ett parti som ska vara öppet och inkluderande.

Bästa sättet att förändra svensk politik är att skapa ett nytt och bättre parti, lite som Tesla gjort med bilindustrin.

– När Trump blev vald och med SD kände vi att nu duger det inte att stå på sidolinjen längre. Vi måste kavla upp ärmarna och jobba för ett öppet demokratiskt samhälle. Bästa sättet att förändra svensk politik är att skapa ett nytt och bättre parti, lite som Tesla gjort med bilindustrin, säger Michael Wernstedt.

Läs mer: Alla lokala partier inför valet.

Initiativet registrerades för fullmäktigevalet i Stockholm i höstas och i mars hade man samlat in 1.500 röster för att registrera sig till riksdagen.

Michael Wernstedt presenterar nya partiet Initiativets förslag till visioner och reformer. Dryga 25 personer har hittat till det politiska labbet i City för att vara med och rösta fram partiprogrammet. Nästa träff hålls i Järva på muslimska Kista folkhögskola. – Vår ambition är att nå alla grupper, säger partiledaren.
Michael Wernstedt presenterar nya partiet Initiativets förslag till visioner och reformer. Dryga 25 personer har hittat till det politiska labbet i City för att vara med och rösta fram partiprogrammet. Nästa träff hålls i Järva på muslimska Kista folkhögskola. – Vår ambition är att nå alla grupper, säger partiledaren. Foto: Nicklas Thegerström

– Rent konkret krävs det 240.000 röster för att ta sig in. Det är upp till väljarna, vi ställer upp och kommer vi inte in i år kommer vi in nästa gång.

De har inget emot att kallas medelklassparti men partiledaren är bekymrad över kvinnounderskottet i lokalen.

– Det är under all kritik. Vi tar frågan om mångfald och identifikation på största allvar, vår nyvalda styrelse är jämnt könsfördelad, sex kvinnor och sex män. Vi har även försökt jobba med att bjuda in kvinnor och har en diskussionskanal på Slack som heter postmetoo. 

Han menar att deras danska systerparti haft samma problem.

– Jag tror att nyckeln är att bjuda in till labb på olika sätt, Facebook-event passar vissa grupper. Vår ambition är att inkludera så många grupper som möjligt. Vi ska även ha ett politiskt labb på en muslimsk folkhögskola i Järva om inkludering för att få in andra grupper än den klassiska medelklassväljaren.

Partiet placerar gärna in sig i värderingskalan GAL-TAN:s gröna, alternativa och liberala ände men undviker höger-vänsterskalan.

Vi vill åstadkomma en fredlig revolution. Vore vi som andra partier hade vi inte behövts.

– Vi är både höger och vänster. Vi tror på frihet och entreprenörskap och likafullt på gemenskap och solidaritet och att alla ska vara med på båten. Vi vill åstadkomma en fredlig revolution. Vore vi som andra partier hade vi inte behövts.

Alla inom partiet jobbar på volontärbasis och kostnaderna hålls låga. Bland donatorerna märks bland andra Sven Hagströmer som startade Junilistan, och partiet jobbar aktivt med crowdfunding för att få in fler. För att inte bli som alla andra partier och ändå växa tar de hjälp av andra progressiva rörelser.

Partiledaren Michael Wernstedt (till höger) diskuterar behovet av ett nytt BNP-begrepp, som innefattar både hälsa och miljö med deltagaren Richard Lindberg på Initiativets labb. Förslagen går sedan på Facebook-remiss och till omröstning av medlemmarna via en Doodle-länk.
Partiledaren Michael Wernstedt (till höger) diskuterar behovet av ett nytt BNP-begrepp, som innefattar både hälsa och miljö med deltagaren Richard Lindberg på Initiativets labb. Förslagen går sedan på Facebook-remiss och till omröstning av medlemmarna via en Doodle-länk. Foto: Nicklas Thegerström

– Vi pratar med femstjärnerörelsen bland andra, Jag vet att Danska Alternativet har en inhouse-konstnär, ”to keep us sane”, att inte bli för mycket av systemet. Att betala medellön på 29.000 kronor till partiföreträdare är också ett sätt att inte bli ett etablissemang, att man gör det här av andra anledningar, säger Michael Wernstedt.

Själv försöker han vänja sig vid rollen som partiledare – om än alternativ. Han försöker även leva som han lär och har dragit ned på konsumtionen för att minska sitt klimatavtryck. För ett år sedan flyttade han in i ett co-living kollektiv på Östermalm där han delar 30 kvadratmeter med sin partner. Under en Afrikaresa blev de gayaktivister och lyckades påskynda en lag om samkönade äktenskap på ön St Helena utanför Sydafrika, där fästmannen är född. 

Initiativet har redan uppmärksammats av tidskriften The New Yorker, men också fått kritik och hån av radiopodden ”Lilla drevet”.

– Jag måste nog bli mer hårdhudad. Men Gandhi sade att först ignorerar de oss, sedan skrattar de åt oss, sedan bekämpar de oss och sedan vinner vi, säger Michael Wernstedt.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.