Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 16:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-gar-det-fortast-att-fa-en-lagenhet/

STHLM

Här går det fortast att få en lägenhet

Kö utanför Bostadsförmedlingen på Herkulesgatan i april 1952.
Kö utanför Bostadsförmedlingen på Herkulesgatan i april 1952. Foto: Gunnar Lantz/Stockholms stadsmuseum

På Södermalm tar det i genomsnitt 18,8 år att få en lägenhet via Bostadsförmedlingen – men den som tar tåget till Västerås behöver bara vänta i 4,3 år. I Stockholms läns kommuner är kötiden för både äldre och nyproducerade lägenheter kortast i Södertälje med 6,7 år.

Bostadsförmedlingen har tagit fram en kötidskarta som visar skillnaderna i kötid mellan olika områden under 2019. Eftersom det rör sig om genomsnittliga tider kan de enskilda kötider som behövdes ha varit både kortare och längre än det antal år som syns på kartan.

Till exempel är snittkötiden för en lägenhet i Solna 12,4 år, men den längsta kötiden i mars krävdes för en trea i Råsunda – 33,6 år.

Bostadsförmedlingen i Stockholm förmedlar i första hand lediga hyresrätter i Stockholms stad och övriga kommuner i Stockholms län, men de senaste åren har de även förmedlat bostäder i bland annat Västerås, Strängnäs, Eskilstuna och Nyköping.

På sin hemsida tipsar Bostadsförmedlingen om att kötiderna kan vara särskilt korta när många nyproducerade bostäder förmedlas samtidigt i mindre centrala områden. Under 2019 förmedlades 286 bostäder med en kötid som var kortare än ett år, många av dem var nyproduktion.

Stockholms bostadsförmedling startades 1947, under en period av stor bostadsbrist och en lång bostadskö. Vid slutet av decenniet stod cirka 40.000 personer i kön. På tågstationer och ute i förorten satte man till och med upp affischer med budskap om att man inte skulle flytta till Stockholm på grund av bristen på bostäder.

Under 2019 förmedlade Bostadsförmedlingen i Stockholm rekordmånga 15.030 bostäder. Hittills i år har 3.959 lägenheter förmedlats, 136 fler än vid samma tidpunkt 2019.

Vid nyår stod 674.720 personer i bostadskön. Det är en ökning under 2019 med 38.990 personer, eller 6 procent. Av de som står i bostadskön är 13 procent aktiva kunder som gör minst fem intresseanmälningar per år.

Men många som står i kön har redan en bostadsrätt eller ett småhus. Ska det vara så?

– För att kunna ta ut en avgift för medlemskap i bostadskön är vi tvingade enligt lagstiftningen att ha en rak kö där alla kan ställa sig, sade Bostadsförmedlingens styrelseordförande Dennis Wedin (M) till DN tidigare i år.

Läs mer: Nytt rekord – nu står 674.720 personer i bostadskön 

Läs mer: 250 svartuthyrare har mist sina lägenheter i år