Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här ges gäddan naturlig spelplan för framtiden

Räddningen för skärgårdens gäddfiske finns i sanka åkermarker som dikats ut. När de görs om från stillastående diken till gäddfabriker kan gäddorna vandra upp och leka i skyddad miljö och ynglen får en perfekt barnkammare.

De flesta av oss amatörfiskare ­lever nog i tron att skärgårdens gäddor leker i grunda havsvikar och att det är bristen på ostörda vassvikar som är huvudorsaken till att vi inte får några gäddor på våra kastspön. Denna tro är bara en liten del av sanningen.

– Forskningen har visat att det finns två stammar av gädda i skärgården som i dag bedöms vara ungefär lika stora, en som leker i havet, en som vandrar upp i sötvatten för att leka, förklarar Tobias Fränstam, fiskevårdsansvarig på Sportfiskarna Stockholm.

Han är säker på att den sötvattenslekande gäddstammen förr var mycket större än den havslekande, men har kommit att lida svårt av att 90 procent av de sankmarker där den lekte förr dikats ut. Och av de 10 procent som återstår är bara 14 procent någorlunda orörda.

– Man ville ha åkermark, men det blev dålig åkermark. De här gamla gäddvattnen är i dag ofta översvämmade en kort tid på våren och sedan är de torrlagda med ett litet dike i mitten, säger Tobias Fränstam.

Vi är vid Hemmesta sjöäng på Värmdölandet. För två vårar sedan hittade han omkring 150 gäddyngel i diket. Till förra våren förvandlade Värmdö kommun diket till en våtmark – för att berika landskapet och ge fåglar och fiskyngel en fristad. Förra våren uppskattade Tobias Fränstam att det simmade 100 000 gäddyngel i våtmarken.

I år ska gäddleken studeras noggrant. Där den grunda bäcken med stenbotten rinner ut ur vår­marken finns en fälla för uppstigande fisk. Så här långt har drygt 50 gäddor vandrat upp för att leka. Den här morgonen finns en riktigt stor gäddhona i fällan.

Den mäter 110 centimeter och väger 10,9 kilo konstaterar Tobias Fränstam och Olof Silvander, som hittat en perfekt praoplats.

– Den största i år. Den här honan har kanske två kilo rom, det betyder 200 000 romkorn, konstaterar Tobias Fränstam.

Ute i det grunda vattnet simmar grupper av änder. Några tofsvipor konstflyger i skyn och i vattnet syns det att gäddleken pågår. Det mest förvånande är att en gädda på drygt tio kilo kan ta sig upp från Torsbyfjärden genom en liten bäck till våtmarken.

– Gäddor är bra på att krypa uppför små forsar där det är grunt. De kommer upp när det är mörkt. På dagen kan de vänta länge där det är lite djupare, berättar Tobias Fränstam.

Gäddleken varar i ungefär en vecka. Från slutet av april och någon månad framåt simmar ynglen– förmodligen betydligt fler än 100 000 i år – ut i havet. De flesta blir mat till andra fiskar men en del kommer att växa sig till stadiga byten för alla fiskar.

Den första gäddfabriken i Stockholms län anlades i Snäckstavik i Grödinge år 2010. Nu finns det gäddfabriker färdiga eller nästan färdiga i bland annat Hemmesta, på Gålö och i Enviken i Bergshamra. Nyligen startade arbetet med att skapa en riktigt stor gäddfabrik av den forna Kyrksjön i Grödinge som ligger uppströms Snäckstavik.

– Gäddfabriker är absolut en bra satsning och den i Kyrksjön blir riktigt stor. Vi skulle behöva betydligt fler i Stockholms län eftersom gäddorna är ganska stationära och inte flyttar mellan olika delar av skärgården, säger länsfiskekonsulent Henrik C Andersson.

Gäddfisket i den inre skärgården är på sina håll riktigt bra och det kommer att bli ännu bättre med hjälp av gäddfabriker. I den yttre delen av skärgården är det betydligt sämre.

I många delar finns det inte en enda gädda.

– Vi har fredat ganska många lek­vikar. De resultat vi har är att det blir bättre i innerskärgården men att det går från noll till noll i ytterskärgården, säger Henrik C Andersson som vill prova med att sätta ut gäddor i någon eller några utskärgårdsvikar.

Och om någon undrar hur det går med gäddlek med bara honor kan vi avslöja att det även vandrar upp hanar till Hemmesta sjöäng. Men de är mycket, mycket mindre. En hangädda blir sällan större än två, tre kilo medan honor i sällsynta fall kan väga 15, 20 kilo.

Fakta. Hemmesta sjöäng

På lördag 10.00 visar Värmdö kommun och Sportfiskarna upp naturvårdsprojektet Hemmesta sjöäng. Med lite tur finns det då nya gäddor i fiskfällan på väg upp för att leka.

Rovfiskeprojekt

Sportfiskarnas rovfiskeprojekt arbetar bland annat med förvandla utdikade våtmarker till gäddfabriker. Det finns i dag gäddfabriker från Blekingen i söder till Härnösand i norr.

Så mycket räknar Sportfiskarna

Så mycket räknar Sportfiskarna med att det skulle kosta att återskapa en sötvattenslekande gäddstam av den storlek som fanns förr längs Östersjökusten.

Fakta. Fiskeläget i skärgården

Gädda: Bra gäddfiske i delar av innerskärgården, bland annat innanför Furusund och kring Gålö och Muskö. Uselt i ytterskärgården.

Abborre: Har blivit bättre på senare år.

Gös: Har blivit allt sämre.

Lax och havsöring: Inte alls som förr trots stora utsättningar.

Torsk: Sakta på väg tillbaka men inte alls på väg mot rekordåren i början av 80-talet.

Strömming: Finns det ganska gott om.

Giftig fisk

Sedan är det så att Östersjöfisk innehåller miljögifter av olika slag. Rekommendationerna är att barn och kvinnor i fertil ålder bör vara särskilt försiktiga och särskilt med fet fisk som laxfiskar och strömming.

I Mälaren finns det gott om gös, gädda och abborre – och alla tre arterna går att äta utan oro för att få i sig farliga gifter eller äta utrotningshotade arter.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.