Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här ges nyanlända chans att utnyttja sin kompetens

Foto: Roger Turesson

De har en vision – att alla ska ges möjlighet att nå sin fulla potential, oavsett varifrån man kommer.

– Ska Sverige ha en chans måste vi ta hand om all kompetens som kommer hit, säger Farzad Golchin, vd på ett rekryteringsföretag, som fokuserar på att ge nyanlända en chans på arbetsmarknaden.

– Det var om hela mitt nya liv här i Sverige förändrades när jag kom i kontakt med det här rekryteringsföretaget. Nu har jag ett riktigt jobb, jag får prata svenska och kan också bidra till det här samhället.

Elly Tuamah, 25, ser genuint glad ut när han säger det. Efter flykten från Syrien hamnade han i Norsborg och ska man vara riktigt ärlig har han inte varit arbetslös många dagar. Han har jobbat på såväl restauranger som i kiosker.

– Kan man tänka sig att ta vilket arbete som helst hittar man alltid jobb. Men man får slita hårt och man får lönen i kontanter, rakt ned i fickan, säger han.

Men det var inte som svartarbetare han hade tänkt sitt liv efter flykten. Efter att ha sett en annons på Facebook tog han kontakt med Novare Potential som sökte en kontorsvärd. De blev imponerade av hans cv och ville ge honom en chans. Han fick jobbet.

 

Det svenska systemet vet inte riktigt hur de ska hantera invandrare med specialistkompetens. Till slut insåg jag att allt handlar om att ha ett nätverk.

 

Upplägget är att rekryteringsföretaget, med stöd av arbetsförmedlingen, står för anställningen i ett år. Alla får en coach som talar den anställdes eget hemspråk och som också guidar i det ”svenska”, sådant som seder, traditioner och oskrivna regler. Konsultbolaget har egen kompetens på persiska, dari, syrianska, spanska och arabiska.

Negar Khazaie, konsult inom riskmanagement, sökte mängder med jobb i ett par år utan att få något.

– Har man en specifik utbildning är det väldigt svårt att få jobb. Det svenska systemet vet inte riktigt hur de ska hantera invandrare med specialistkompetens. Till slut insåg jag att allt handlar om att ha ett nätverk, säger hon.

Så hon började ”nätverka”, via sociala medier och jobbmässor. En dag ringde Farzad Golchin upp henne – och han pratade persiska med henne.

– Det var första gången jag direkt pratade med någon på mitt modersmål om min kompetens och ambitionsnivå. Det gjorde hela skillnaden, säger Negar Khazaie, som fått jobb som riskanalytiker på Deloitte.

Samma sak var det för Mustafa Jamanka. Han har en attraktiv utbildning som svetsare i botten, men har inte svenskan. Via Novare Potential fick han jobb som fastighetsskötare på Kungliga tennisklubben.

Ismaiel Alkadro, kärlkirurg från Syrien, sedan snart tre år i Sverige, satsade allt för att på egen hand försöka förstå hur han skulle kunna validera sina kunskaper här och komma vidare. Han talar redan svenska, men slog ganska snabbt in i väggen när det gällde den svenska byråkratin.

– Vi hittade faktiskt ett 30-tal läkare i Eskilstuna som alla hade samma problem. Det är en fantastisk resurs som vi bara måste ta tillvara, konstaterar vd:n Farzad Golchin, som rekryterade Ismaiel Alkadro för att jobba i ett projekt med Sophiahemmet Högskola, med att ta fram en skräddarsydd utbildning så att läkare, sjuksköterskor och barnmorskor snabbare kan komma in på arbetsmarknaden i Sverige.

Farzad Golchin kom själv till Sverige från Iran som tvååring. Innan han startade bolaget var han marknadschef på ett stort telekombolag där han skaffade sig insikten att alla de som nu kommer till Sverige inte bara är de nya konsumenterna, de är ofta också väldigt kapabla.

– Vi ska ha respekt för människors förflutna och fokusera på framtiden. Gapet mellan deras potential och hur Sverige lyckas fånga upp den är alldeles för stort. Vi ska försöka minska det genom att jobba flexibelt och se till att nyanlända arbetssökande och arbetsgivare faktiskt hittar varandra, säger han.

Enkät.Röster från nyanlända som fått arbete

Foto: Roger Turesson

Ismaiel Alkadro, 32, från Raqqa, Syrien:

”Min handläggare på Arbetsförmedlingen frågade mig vad som krävs för att arbeta som läkare i Sverige. Själv hade han inte en aning.”

Flydde till Sverige 2013, kärlkirurg. Har fått konsultjobb i ett projekt på Sophiahemmet för snabbare validering av läkare med utländsk bakgrund.

 

Foto: Roger Turesson

Elly Tuamah, 25, från Hama i Syrien:

”Svartjobb hittar man hur lätt som helst. Men jag vill jobba vitt, bidrag och vara en del av Sverige.”

Flydde till Sverige 2013, pluggat ekonomi. Har fått jobb som kontorsvärd på Novare.

 

Foto: Roger Turesson

Negar Khazaie, 32, från Teheran, Iran:

”Sverige är bra på att ta emot invandrare, men inte särskilt bra på att ta tillvara på deras kompetens.”

Kom till Sverige 2009 för att studera, pluggat matematik med finansiell inriktning. Har fått jobb som riskanalytiker och konsult på Deloitte.

 

Foto: Roger Turesson

Mustafa Jamanka, 40, från Gambia:

”Att ha ett arbete är en förutsättning för att man ska kunna leva ett bra liv och uppfostra sina barn.”

Kom till Sverige på anhöriganknytning 2013. Svetsare. Har fått jobb som fastighetsskötare, vaktmästare på Kungliga tennishallen.

Foto i text: Roger Turesson

Fakta.Novare Potential

Farzad Golchin, vd på Novare Potential har genom intervjuer identifierat de svårigheter som arbetsgivare upplever med att anställa nyanlända:

Språket, okunskap om vilken kompetens de faktiskt har och kulturskillnader är de viktigaste. Enligt Farzad Golchin går allt det att övervinna om man ger rätt stöd.

Rekryteringsföretaget vänder sig till personer som kommit till Sverige de senaste tre åren och som fått permanent uppehållstillstånd.

Novare potential är ett kommersiellt bolag, men har ett vinsttak på 8 procent. All överskjutande vinst kommer att gå till en stiftelse med uppgift att stödja nyanländas väg till arbete.

Fakta.Fler initiativ för att rekrytera nyanlända

  • Arbetsförmedlingen är engagerad i många olika initiativ för att matcha ihop nyanlända med rättarbetsgivare. Flera bemannings- och rekryteringsföretag har startat samarbeten, liksom kommuner och enskilda företag, som till exempel Eon, Swedbank, Åhléns och Tyréns, som har direktkontakter med Arbetsförmedlingen.
  • Många olika branscher har just rekrytering av nyanlända på agendan, inte minst teknik- och vvs-företag.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.