Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-01-26 09:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-har-bostadspriserna-stigit-mest-i-stockholms-lan/

STHLM

Här har bostadspriserna stigit mest i Stockholms län

I Stockholms stad ökade bostadsrättpriserna med i genomsnitt 7,9 procent under 2020.
I Stockholms stad ökade bostadsrättpriserna med i genomsnitt 7,9 procent under 2020. Foto: Magnus Hallgren

Bostadspriserna ökade mer i Stockholm än i riket totalt under 2020, visar ny statistik. Bland länets kommuner ökade priset på bostadsrätter mest i Vaxholm och villapriserna mest i Vallentuna.

Under 2020 har priserna på bostadsrätter i Stockholms län stigit med i genomsnitt 7 procent, medan villapriserna stigit med 15 procent.

I riket som helhet är motsvarande siffror en uppgång på 7 respektive 13 procent. Fritidshuspriserna i Stockholms län har stigit med 14 procent på årsbasis, att jämföra med 12 procents ökning i landet. Det visar nya siffror från Svensk Mäklarstatistik som sammanställts av Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

– Vi upplever en stark tro på stigande priser hos bostadsköparna. Det snabbar på försäljningstiderna eftersom många vill köpa sin nya bostad nu om priserna skulle öka mer framöver. Särskilt tydligt syns detta på villor och fritidshus där utbudet dessutom är mycket lågt, säger Marcus Svanberg, vd på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

De kommuner i länet där bostadsrättspriserna har ökat mest det senaste året är Vaxholm med 26 procent, Upplands-Bro 17,0, Danderyd 14,3, Värmdö 12,9 och Nacka 11,2 procent.

Den lägsta prisökningen på bostadsrätter har Norrtälje, där genomsnittspriset har sjunkit med 1,7 procent, Sigtuna –1,3, Täby 1,6, Ekerö 3,1 och Haninge 3,3.

Villapriserna ökade mest i Vallentuna med 29,0 procent, Österåker 20,1, Tyresö 19,2 Botkyrka 19,1 och Huddinge 18,7 procent.

Den lägsta ökningen av villapriser under året finns i Ekerö med 7,7 procent, Värmdö 8,3, Norrtälje 9,8. Upplands Väsby 9,9 och Sigtuna 10,9 procent.

– Svenskarna väntas fortsätta prioritera det egna hemmet under 2021, vilket får stor påverkan på bostadsmarknaden. Allt fler vill kunna kombinera jobb och fritid på ett bra sätt, vilket särskilt kommer att öka efterfrågan på större bostäder med goda pendlingsmöjligheter, säger Marcus Svanberg.

I Stockholms län har både bostadsrättspriserna och villapriserna stigit med 4 procent de senaste tre månaderna. Under samma period har priset för både bostadsrätter och villor i riket ökat med 2 procent.

– Höga bostadspriser i kombination med skarpa kreditregler och osäkerhet i den egna ekonomin gör att förstagångsköpare med små marginaler får ännu svårare att komma in på bostadsmarknaden. Förhoppningsvis har regeringen och bostadsminister Per Bolund (MP) som nyårslöfte att arbeta för omformulerade amorteringskrav, sänkt flyttskatt och kontantinsatsregler som tar hänsyn till bostadsköparens ekonomiska förutsättningar, säger Marcus Svanberg.

Läs mer: Hur blir bostadsmarknaden 2021?

Ämnen i artikeln

Vallentuna
Vaxholm
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt