Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-04-24 02:21

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/sthlm/har-har-byggarbeten-lett-till-brander-i-stockholm/

STHLM

Här har byggarbeten lett till bränder i Stockholm

Sekelskifteshuset i korsningen Jakobsbergsgatan/Biblioteksgatan förstördes av en brand 2017, enligt polisen förmodligen på grund av svetsarbete. Foto: Lisa Mattisson

Renoveringsarbete vid Notre-Dame har pekats ut som en möjlig orsak till måndagens storbrand i katedralen, även om inget är fastslaget.

Det är inte ovanligt att liknande arbete utlöser bränder, skriver Byggnadsarbetaren, och listar tidigare exempel från Stockholm.

Rätta artikel

Enligt branschtidningen är elfel och svetsarbeten vanliga utlösande faktorer, och eftersom det även ofta är sämre brandskydd under renoveringsarbeten, som exempelvis avsaknad av brandväggar, ökar spridningsrisken om en brand väl startar. 

Renoveringsrelaterade bränder är inte ovanligt i Sverige, skriver Byggnadsarbetaren och listar några exempel från Stockholm:

• SALK-hallen, Alvik, 1993. Tennishallen var under renovering med pågående svetsarbeten i anläggningens pannrum. Hela byggnaden brann ner till grunden.

• Biblioteksgatan 9/Jakobsbersgatan 6, Norrmalm, 2017. Sekelskifteshuset blev helt utbränt i ett snabbt brandförlopp. Efter polisens utredning tror man att branden förmodligen startade av svetsgnistor från byggarbetsplatsen.

• Folksamhuset, Skanstull, 1968. Brand på grund av felkoppling vid den elektriska installationen. Samma år var det totalt omkring tusen bränder på byggarbetsplatser, varav fyra av tio berodde på svetsningsarbeten som gått fel.   

• Operakällaren, Kungsträdgården, 1961. En stor eldsvåda uppstod på festvåningen och orsakade stora skador. Orsaken härleddes till svetsningsarbete.

• Hagaparken, Solna, 1953. Ett av de tre koppartält som uppfördes under slutet av 1700-talet brann ner i samband med renoveringsarbeten.

Fransk polis har startat en utredning för att försöka kartlägga orsaken till branden i Notre-Dame, ett jobb som dock kan bli svårt med tanke på den omfattande förstörelsen.

Enligt de första uppgifterna startade elden i ett vindsutrymme, på en plats som var omgärdad av byggnadsställningar för renoveringsarbete, och flera byggarbetare har frågats ut av utredarna. Polisen har dock ännu inte presenterat någon teori om trolig brandorsak.