Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här säljer barn sex i Stockholm

Två flickor, 14 och 15 år, hittades mitt i natten sittandes vid Ernst Nordins skulptur ”Non serviam” i centrala Stockholm. Flickorna planerade att sälja sex.
Två flickor, 14 och 15 år, hittades mitt i natten sittandes vid Ernst Nordins skulptur ”Non serviam” i centrala Stockholm. Flickorna planerade att sälja sex. Foto: Erich Stering

I skogsdungar, på lyxhotell, i lägenheter och på porrklubbar. Här säljer barn sex i Stockholm. DN Stockholm har granskat den ljusskygga verkligheten.

Ena armen är vinklad över huvudet, den håller i en mobiltelefon som hon knäpper av ett foto i spegeln med. Under nakenbilden står: ”Kom och mys med söta Linnea, sexton år.” Hon är en av många svenska ungdomar i Stockholm som annonserar sex på nätet – ett växande problem, enligt prostitutionsgruppens spanare Simon Häggström.

– Vi har haft ganska många ärenden med barn som säljer sex. Men prostitution i allmänhet är en ljusskygg verksamhet och barnprostitution är extremt ljusskygg.

Enligt en ny undersökning från Linköpings universitet har cirka 1,5 procent svenska ungdomar någon gång sålt sex, fler pojkar än flickor. Och i onsdags arrangerade Beatrice Ask (M) och Maria Larsson (KD) ett seminarium på Rosenbad om barn som exploateras sexuellt. Enligt justitieministern finns ett stort mörkertal när det kommer till barnsexhandel:

– Det här är tyvärr något som är vanligare än de flesta av oss egentligen orkar tänka på.

Den bilden delas av Simon Häggström. Vi träffas på hans kontor på Klara polisstation bredvid Centralstationen. Bakom honom hänger tre anslagstavlor. Ett 100-tal små ansiktsbilder lyser svagt igenom den vita persiennen som är neddragen över dem. Hallickar, människohandlare och enstaka sexköpare. De är samtliga föremål för pågående utredningar och omfattas därför av sekretess. Svagt lysande pilar visar hur de hänger ihop.

Prostitutionsgruppen, som startade 2009, var avsedd att arbeta med gatuprostitution bland vuxna. Men när Simon Häggström och hans kollega Zanna Tvilling snubblade över en sexannons från en 17-årig flicka ändrades deras fokus.

– Det var en larmklocka för oss och inget vi hade väntat oss. Första reaktionen var nog: hjälp barn – finns det barn som säljer sex?

När de aktivt började leta efter annonser upptäckte de att såväl utbud som efterfrågan var enorm.

– Vi är de enda två poliserna i Sverige som jobbar uppsökande med barnprostitution och jag känner att vi nog bara har skrapat med nageln på ytan, säger Simon Häggström.

Med några klick på datorn tar han fram ännu fler sexannonser. ”Sofia, 18”, en blond och vacker tjej som ler mot kameran i en blommig klänning. Bilden är tagen av hennes mamma på familjesemestern i Spanien och ”Sofia” är i själva verket 16 år gammal när hon sätter ut annonsen, men lägger på två år för att inte dra till sig uppmärksamhet från polisen.

Vid husrannsakan hittades kvitton från NK, på bland annat Burberryväskor och en Dolce Gabbana-klocka, för närmare 40 000.

– De här barnen kan dyka upp överallt, till skillnad från vad många tror. Folks fördomar säger att de måste ha fruktansvärda hemförhållanden, med missbruksföräldrar eller missbruka själva, för att det är den bilden man vill ha. Man letar efter förklaringsmodeller till hur det kunde gå så snett, säger Simon Häggström.

– Men i de flesta fall har barnen inte varit föremål för socialtjänst eller polis tidigare utan kommer från, på ytan, välfungerade familjer. Det vi kan se som en röd tråd är avsaknad av närvarande föräldrar, inte som att föräldrarna inte bryr sig, utan föräldrar som inte tar sig tid för sina barn utan har fullt upp med sina karriärer. Man jobbar och jobbar och tänker ”hon är en tonåring och hänger med sina kompisar”.

Många gånger har barnen blivit utsatta för sexuella övergrepp, enligt Åsa Landberg, psykolog hos Rädda Barnen i Stockholm.

– Därför är det viktigt att tidigt fånga upp barn som blivit utsatta, så att de kan få hjälp, och inte gå och hoppas på att de ska självläka.

Ofta börjar det jämförelsevis oskyldigt för ungdomarna, enligt Simon Häggström: kontakt via internet, bildutbyte, utan en tanke på att sälja sex. Men mönstret visar att tjat många gånger lönar sig för de potentiella sexköparna och att barnets gränser ständigt förskjuts.

– Vår erfarenhet är att när man väl sålt sex en gång blir steget att göra det igen mycket mindre. Man passerar en gräns, en del av en själv faller bort. Det blir som ett sår på insidan som genererar mycket ångest, och som kan dämpas genom att man återupplever samma sak igen. Det blir ett osynligt fängelse där man sjunker längre och längre ner, i vad många tjejer har beskrivit som ett träsk, säger Simon Häggström.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.