Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här ska billiga lägenheter byggas

De första Stockholmshusen – stadens satsning på billigare hyreslägenheter – byggs i Tensta och Solberga.

– Vi hoppas på inflyttning 2018, säger bostadsborgarrådet Ann-Margarethe Livh (V).

Alla Stockholms stads tre kommunala bostadsbolag ska bygga Stockholmshus, med snabbare byggtakt och lägre produktionskostnader som mål.

– Vi räknar med att bygga upp till 5 000 lägenheter i Stockholmshus, med byggstart för alla före 2020, säger Ann-Margarethe Livh.

För omkring 1 500 lägenheter är byggplatsen – från Akalla till Farsta – redan utsedd. I dag, onsdag, startar samrådet för 170 lägenheter i Tensta och 80 lägenheter i Solberga i Älvsjö.

 

Det kan bli överklaganden men vi behöver de här husen, vi hoppas att stockholmarna blir glada och tar emot dem.

 

– Det kan bli överklaganden men vi behöver de här husen, vi hoppas att stockholmarna blir glada och tar emot dem. Stockholmshusen är snygga och ligger på platser som folk borde tycka är bra, säger Ann-Margarethe Livh.

Foto: White arkitekter Vad betyder ”bra platser”?

– I Tensta byggs det där Bussenhusskolan, som revs i vintras, låg. Det är ingen parkmark. I Solberga bygger vi lamellhus efter vägen, på en plats som ingen använder i dag.

Stockholmshusen är serietillverkade men kan varieras, med till exempel olika färg, taklutningar och balkonger.

– Stockholm konst har varit involverade och tittat på detaljer. Det blir bra kvalitet, tycker jag, säger Ann-Margarethe Livh.

Hur billigt blir det för hyresgästerna?

– Det är Hyresgästföreningen och bostadsbolagen som förhandlar om hyran. Men vårt mål är att hyresnivån ska ligga i spannet 1 300-1 800 kronor per kvadratmeter och år, vilket betyder att en trea på 70 kvadrat kostar mellan 7 500 och 10 500 kronor i månaden.

Ann-Margarethe Livh vågar inte lova att hyran landar just där.

– Men det blir ändå betydligt lägre hyra än i ”vanlig” nyproduktion, säger hon.

Alla lägenheter i Stockholmshusen kommer att förmedlas via den vanliga kön hos Bostadsförmedlingen.

Foto:

Läs mer.Bostadsbrist

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.