Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här skiljer man sig mest i Sverige

Vill du rädda ditt äktenskap? Håll dig långt från Stockholm. Stockholmskommunerna hamnar nämligen högst upp i skilsmässostatistiken. Tuffast är det för de stressade småbarnsföräldrarna.

Är du gift och bor i Botkyrka kommun är risken för skilsmässa sju gånger större än om du bor i Övertorneå. Det visar siffror från Statistiska centralbyrån, som nyhetsbyrån Siren sammanställt.

De stora regionala variationerna förklaras enligt SCB bland annat av skillnader i befolkningssammansättningen och giftasmönster. Ett äktenskap varar knappt 15 år i Botkyrka, medan ett genomsnittlig gift par i Överkalix lever 50 år tillsammans. Genomsnittet för Stockholm är 19,4 år.

Varför skiljer sig stockholmare mest i landet?

– Stressproblematik är mer vanligt förekommande i större städer än på mindre orter, det är ett generellt högre tempo och människor tycks ha svårare att få ihop sina liv med jobb, restider, trafik, barnhämtningar, dyrare boenden, säger psykologen Anna Bennich Karlstedt.

– En annan faktor som kan höra storstäderna till är det ökade utbudet av träffytor. Man byter jobb lite oftare, träffar fler människor också i andra sammanhang än ihop med sin familj, de sociala ytorna är generellt större och möjligheten eller risken att träffa någon utanför äktenskapet som man attraheras av blir också större, säger Anna Bennich Karlstedt.

Många av de som skilde sig ifjol gifte sig under 2010 och 2011, vilket ofta sammanfaller med att de har små barn.

– Det stora flertalet vi träffar på familjerådgivning är småbarnsföräldrar. Där kan man se att efter första barnet kan den allvarligaste relationskrisen som man går igenom med sin partner uppstå. Det kan man förklara med att man för första gången blir helt beroende av den andra, vilket kan vara skrämmande och påfrestande, säger psykologen Marianne Holme, familjerådgivare i Stockholm.

– De olikheter som vi blev attraherade av i början på förhållandet upplevs i det här skedet som väldigt jobbiga. Man önskar att man vore mer lik, då skulle samarbetet gå så mycket bättre, säger familjerådgivaren.

En positiv trend är att allt fler par söker hjälp. Sedan 2004 har besöken till familjerådgivningen ökat med cirka 20 procent, visar siffror från Socialstyrelsen.

– Människor skäms inte längre för att gå i terapi. Man pratar om sina problem på jobbet, man ser terapiprogram på tv och pratar relationer. Det gör att många kommer tidigt för att lösa sina problem, säger Marianne Holme.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.