Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här slutar brevbärarna dela ut post på lördag

I höstas fick bostadsrättsföreningen, där Hans Wallenberg är ordförande, ett brev från Postnord om att belysningen är för svag och att brevinkasten sitter på fel höjd.
I höstas fick bostadsrättsföreningen, där Hans Wallenberg är ordförande, ett brev från Postnord om att belysningen är för svag och att brevinkasten sitter på fel höjd. Foto: Jonas Eriksson

På lördag, den 11 juni, slutar Postnord dela ut post i en fastighet på Södermalm – om inte bostadsrättsföreningen sätter in starkt ljus i trapphuset och byter ut lägenhetsdörrarna.

– Postnord kör en terrorkampanj med drag av utpressning, säger bostadsrättsföreningens ordförande Hans Wallenberg.

I höstas fick föreningen ett brev från Postnord om att belysningen i trapphusen är för svag och att brevinkasten sitter på fel höjd. I mitten av maj kom ett nytt brev – i väldigt obehaglig ton, tycker Hans Wallenberg – om att de slutar dela ut post den 11 juni och att de som bor i huset får hämta den på Postens företagscenter på Rosenlundsgatan.

– Det gäller samtliga postoperatörer, skriver Postnord. Det är anmärkningsvärt, vi har inte hört något från någon annan, säger Hans Wallenberg.

Postnord kräver en belysning på 200 lux i trapphuset, den starkaste lampa föreningens elektriker kunde få in i armaturen ger 150 lux vid brevinkasten.

– Vi har satt in den på ett ställe och trappuppgången tappade sin mysighet. På vintern är det rätt mörkt i trapphuset, men tidningsbuden, som kommer på natten, har inte klagat, säger Hans Wallenberg.

Lägenhetsdörrarna är spegeldörrar, original från när huset byggdes 1882, brevinkasten sitter en bit upp och är svåra att flytta. Föreningen vill inte byta ut dörrarna.

– Varför ska vi förstöra våra fina trapphus? Vi anser att det är kulturhistoriskt angeläget att bevara dörrarna, huset är gulklassat av Stadsmuseet och då förväntas det att man ska vara varsam, säger Hans Wallenberg.

Han anser att Postnords krav går ut på att bostadsrättsföreningen ska installera fastighetsboxar i entrén.

– Jag läser deras brev så att det inte ska finnas någon annan utväg för oss än fastighetsboxar. Naturligtvis handlar det om att dra in på brevbärare, säger Hans Wallenberg.

Marie Öhrström, chefsjurist på Fastighetsägarna Stockholm, håller med honom.

– Vi har goda skäl att tro att det handlar om att öka Postnords lönsamhet. Man kan verkligen fråga sig varför bostadsrättsföreningar och hyresvärdar ska bekosta Postnords rationaliseringar, säger hon.

Enligt Marie Öhrström har Postnord kontaktat en stor mängd bostadsrättsföreningar och hyresvärdar, både i Stockholm och i övriga landet.

– Det är helt uppenbart en kampanj. Det handlar om belysning i trapphusen och om hur brevinkasten är placerade. Postnord kräver inte – som när Posten för ett antal år sedan bedrev en liknande kampanj – att fastighetsboxar ska installeras i trapphuset. Det vet de att de inte kan göra, men i praktiken finns ingen valfrihet eftersom Postnord hotar med att sluta dela ut post, säger hon.

När Posten drev ett liknande ärende år 2008 sade dåvarande infrastrukturministern Åsa Torstensson (C) att ”det är helt orimligt att bostadsrättsföreningar ensidigt ska bekosta Postens rationaliseringar”.

– Postnord påstår att det är för att förbättra arbetsmiljön. Det är helt absurt, fastighetsägarna har inget arbetsmiljöansvar för postens anställda – och inte heller kostnadsansvar – det har Postnord, säger Marie Öhrström.

Hon har ännu inte hört talas om något utdelningsstopp i Stockholm.

– Det håller inte juridiskt, enligt postlagen är Postnord skyldigt att dela ut post. Men likväl så har de fått med sig många fastighetsägare, det är en utpressningssituation. Det är anmärkningsvärt att ett statligt aktiebolag beter sig så här, säger Marie Öhrström.

Patrick Hultman, produktionschef på Postnord, menar att han har all rätt i världen att stoppa utdelningen om arbetsmiljön är dålig.

– Vi jobbar med många fastigheter på Södermalm där belysning och brevinkast är dåliga. 95 procent av fastighetsägarna tycker att det är jättebra, säger han.

Patrick Hultman anser inte att Postnord har ansvar för och bör finansiera förbättringar i arbetsmiljön.

– Det ligger på fastighetsägarna, vi har inte resurser till det. Om bostadsrättsföreningen inte vill byta ut dörrarna går det alldeles utmärkt att sätta in en fastighetsbox, säger han.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.