Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
STHLM

Här tar julen form – bit för bit

Lördagen den 29 november kommer en tre meter hög julgran byggas upp helt av lego i Skärholmen centrum – och stockholmarna får hjälpa till.

Gabriel Bremler, 24, har över 300 000 bitar lego i sin lägenhet och har gjort sitt intresse till en affärsverksamhet.

I Gabriel Bremlers lägenhet har legot hittills tagit över två rum. I studion finns över 300 000 bitar lego prydligt organiserade i genomskinliga plastlådor. Glasmontrar visar upp modeller av kända byggnader och järnvägsstationer. I vardagsrummet hälsar en hel armé av lego-gubbar gäster välkomna.

För tre år sedan startade han företaget Bremlerbrick och efter det har han kunnat arbeta heltid med sin hobby att bygga modeller i lego. På Gabriels cv finns uppdrag åt NCC, Jernhusen, SL och Diligentia med fler. Han har även haft sina verk utställda på bland annat Tekniska museet, Spårvägsmuseet i Stockholm och en arkitekturmässa i Cannes.

När DN möter Gabriel i hans studio har han redan tillbringat 100 timmar med uppbyggnaden av julgranen. Totalt kommer arbetet att landa på 130 timmar. Delarna är klara, men det stora jobbet väntar när han inför allmänhetens nyfikna ögon ska sätta ihop den tre meter höga julgranen mitt i Skärholmen centrum.

– Jag brukar göra events för barn ibland och det är alltid kul när man kan visa upp något man har gjort och det brukar vara många som är nyfikna och imponerade.

Vad är det bästa med lego?

– Det är ett väldigt konstnärligt förlåtande material. Man kan ta isär och göra om flera gånger. Sen är det så kul för att det har en sådan effekt på allmänheten, alla känner igen det. Och många har någon form av positiv koppling till just lego, säger Gabriel.

Som många barn blev Gabriel fascinerad av Lego men intresset blev vagare under tonåren och det var inte förens han hade tagit studenten som hans tioåriga lillebror fick honom insnöad på legospåret igen.

– Det är ett väldigt roligt jobb jag har. Jag gör ju det jag tycker om. Lego är verkligen inte bara för barn, säger Gabriel.

För att kunna bygga stora modeller använder sig Gabriel av ett av lego:s egna digitala program.

– Problemet är bara att programmet inte har någon fysiksimulator, vilket gör att vissa modeller man bygger kan man i efterhand behöva göra vissa ändringar och tillägg för att det ska bli en hållbar konstruktion. Så man måste ha tålamod för att kunna spendera så här mycket tid på att bygga lego, säger Gabriel.

Inget superlim, då?

– Superlim används när det behövs, men det kan ändå vara svårt att få små detaljer stabila om fäst-ytan är liten.

Arbetet i Gabriels studio är i full gång, om två veckor kommer han att montera upp den tre meter höga julgranen. För den nyfikne kommer man även att få sätta ihop sin egen julgranskula i lego som sedan hängs upp i granen. Men hur många bitar som finns i julgranen vill han inte svara på, under december kommer nämligen en tävling att hållas, där alla får gissa hur många lego-bitar som finns. Närmaste gissningen vinner ett presentkort på 1000 kronor.

Fakta:Gabriel Bremler

Ålder: 24

Bor: Bandhagen

Gör: Driver företaget Bremlerbrick som skapar modeller i lego på uppdrag.

Aktuell: Bygger en tre meter hög julgran som under julen ska vara uppe i Skärholmen centrum.

Gabriels tre legotips

1 Har du inte alla bitar hemma? Testa att skapa en modell digitalt innan, så ser du hur du ska göra och vilka bitar du kan behöva.

2 Organisation är a och o. Har du många olika bitar behöver du organisera, det blir mycket lättare när du ska bygga sedan.

3 Creatorbyggsatser på rea är toppen, då kan du få tag på många bra bitar till bra priser.

Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.