Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

STHLM

Här tvättas hela Globen för första gången

01:30. Städjobbet är inget för den som är rädd för höjder. Följ med när Globens utsida blir ren igen.

Med hjälp av varmt vatten, hänglinor och tvättborstar skrubbas Globen rent inför Eurovision. Det är första gången som hela den 22.000 kvadratmeter stora fasaden tvättas – och det är inget jobb för dig med höjdskräck.

Det brummar och gnisslar när den lilla korgen med DN:s team och tvättaren Marcin Kacprzak långsamt åker upp för Globens fasad. Det blåser hårt och kylan piskar mot ansiktet, men utsikten över Stockholm är bedårande.

– Det är väldigt speciellt att jobba här uppe. Det är en märklig byggnad, säger Marcin Kacprzak som annars tvättar skyskrapor i Polen.

Det är första gången sedan Globen invigdes 1989 som hela den jättelika byggnaden tvättas. Tiden – liksom smutsen – har satt sina spår i fasaden som till vissa delar påminner mer om fuktig betong än om glänsande vit plåt.

Uppe på toppen rör sig kollegan Alexander Rodríguez vant över den klotformade fasaden, 130 meter över havet. Fastspänd i en helkoppssele och utrustad med våtdräkt, overall, gummistövlar och en mekanisk högtrycksborste tar han sig metodiskt an ruta för ruta.

– Jag har börjat få kläm på det här nu, säger han med hela Stockholm nedanför fötterna.

Du har inte höjdskräck?

– Inte nu längre.

Till tvätten används varmt vatten som värms upp med dieselaggregat.

– Vi provade ut olika metoder och miljövänliga kemikalier. Men vi kom fram till att varmt vatten räckte gott och väl, säger projektledaren Stefan Suneson, från entreprenören Klätterservice AB.

Med hjälp av filter som placerats i brunnarna nedanför fasaden renas tvättvattnet från tungmetaller och andra gifter. Vattenprover skickas sedan för miljöanalys. Smutsen består av bland annat alger och avgaser från bilar och flygplan.

Arbetet med att tvätta Globens 22.000 kvadratmeter stora fasad startade redan i november. Arbetet räknas vara klart i god tid till Eurovision-finalen i mitten av maj.

Stefan Suneson konstaterar dock att årstidens väderförhållanden inte är ultimata.

– Så fort det blir minusgrader får vi problem. Då fryser vattnet i slangarna. Men vinden är vi inte lika känsliga för. Då ska det mycket till för att vi avbryter.

Foto i text: Nicklas Thegerström

Tidslinje. Globen genom tiderna
 • 1985. Stockholm Stad utlyser en designtävling om en ny arena. Berg Arkitektkontor vinner.
 • 1989. Globen invigs. Prins Bertil klipper bandet.
 • 1989. Ishockey-VM hålls i Globen. Sovjetunionen slår Kanada i finalen.
 • 1995. Sverige har chans att bli VM-mästare i ishockey. De blågula förlorar dock mot Finland i finalen som spelas i Globen.
 • 2000. MTV Europe Music Awards arrangeras i Globen. En miljard tittare världen över beräknas ha sett galan.
 • 2000. Finalen av Eurovision Song Contest hålls i Globen efter att Charlotte Nilsson vunnit året innan med Take me to your heaven. Årets vinnare? Danska Olsen Brothers.
 • 2009. Globen byter officiellt namn från Stockholm Globe Arena till Ericsson Globe. Detta efter att mobilföretaget köpt namnrättigheterna.
 • 2009. Konstnären Mikael Genbergs faluröda friggebod placeras på Globens tak.
 • 2010. Den 100 meter långa gondolbanan Skyview öppnar.
 • 2012. En läktare rasar under en spelning med Avicii. 20 personer skadas, en mycket allvarligt.
 • 2014. Publikrekordet slås när 16 592 besökare tar sig till Globen för att bevittna komikerna Filip Hammar och Fredrik Wikingssons inspelning av sitt 200:e podcastprogram.
 • 2015. Globen utryms efter att en beväpnad person synts inne på arenan. U2:s spelning ställs in av säkerhetsskäl. Pistolmannen visar sig senare vara polis.
Så här jobbar DN med kvalitetsjournalistik: uppgifter som publiceras ska vara sanna och relevanta. Rykten räcker inte. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik. Läs mer här.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.